Vágólapra másolva!
Az Állami Számvevőszék jogkörének kibővítéséről szóló jogszabály lesz az új alkotmányból következő első sarkalatos, kétharmados tövény. A javaslat értelmében akár börtönnel is büntethető lesz a cég vezetője vagy az ellenőrzött területért felelős vezető, ha nem működik együtt az ellenőrökkel.
Vágólapra másolva!

Július elsején léphet életbe az Állami Számvevőszékről (ÁSZ-ról) szóló új törvény, amely kibővíti a testület jogkörét - mondta Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának elnöke a testület hétfői ülésén. Az erről szóló javaslat az új alaptörvényből következő első sarkalatos, kétharmados törvény lesz.

Rogán Antal elmondása szerint a törvényjavaslat célja, hogy több jogot adjanak az ÁSZ kezébe. "Nem elegendő az, hogy az Állami Számvevőszék ellenőrizhet, az ebben való együttműködést az ellenőrzött szervezetek részéről biztosítani kell" - fogalmazott. Így a számvevőszéki javaslatok figyelmen kívül hagyását szankcionálhatná a hivatal, az intézményeknek pedig intézkedési tervet kellene készíteniük, amelynek végrehajtását ugyancsak ellenőrzik majd.

A javaslat szerint az ÁSZ jelentéseit, illetve az abban foglalt megállapításait nem lehet megtámadni bíróság vagy más hatóság előtt. Rogán Antal szerint ugyanakkor minden szervezetnek lehetősége lesz arra, hogy az ellenőrzés során tegye meg észrevételeit, és erről egyeztessen az ÁSZ-szal.

A javaslat szerint a büntető törvénykönyv módosításával büntetőjogi tényállássá válhat a számvevőszéki ellenőrzéssel kapcsolatos kötelezettségek megszegése. Ez azt jelenti, hogy ha nem működik közre az ellenőrzött szervezet a számvevőszék munkájában, akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető a cég vezetője vagy az ellenőrzött területért felelős vezető.

Rogán Antal korábban azt mondta, hogy az elmúlt több mint húsz évben az Állami Számvevőszékről szóló törvény nem igazán segítette a szerv munkáját, hiszen az ellenőrzöttek lényegében megtagadhatták az együttműködést anélkül, hogy bármilyen komolyabb szankcióval kellett volna szembenézniük.

"Mivel az új alaptörvény erőteljes közpénzügyi rendbetételt céloz meg, feltétlenül fontos, hogy a számvevőszék pozíciója is megerősödjön" - mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke az ülésen. A bizottság 18 igen szavazattal, valamint a Jobbikos és MSZP-s képviselők tartózkodása mellett döntött úgy, hogy benyújtja az Országgyűlésnek az ÁSZ-ról szóló új törvényt.