Gyorsan megtalálnák Strauss-Kahn utódját

Vágólapra másolva!
Dominique Strauss-Kahn vasárnapi letartóztatása óta átmenetileg John Lipsky vezeti az IMF-et, de szakértők szerint nem kell sokat várni a következő IMF-vezérre, aki valószínűleg nem Lipsky lesz.
Vágólapra másolva!

Bár még nem lehet tudni, hogy pontosan mi történt Dominique Strauss-Kahn és a New York-i hotel szobalánya között vasárnap, de már elindultak a találgatások, hogy ki követheti Strauss-Kahnt a Nemzetközi Valutaalap vezetői székében. Az IMF-et jelenleg John Lipsky vezeti, aki a nemi erőszak kísérletével megvádolt Strauss-Kahn vasárnapi letartóztatása után néhány órával került a pozícióba, de a Financial Times blogja szerint valószínűleg hosszabb távon is gondoskodni kell majd Strauss-Kahn pótlásáról.

Több elemző szerint is ideális utód lenne Kemal Dervis korábbi török pénzügyminiszter, aki az ezredforduló után az IMF segítségével megakadályozta Törökország csődbe jutását. Dervis jelenleg a washingtoni Brookings intézet globális gazdasági programját vezeti.

Szóba jöhet még Strauss-Kahn utódjaként Stanley Fischer, az IMF korábbi vezérigazgató-helyettese, aki jelenleg az izraeli központi bankot vezeti, és a 2000-es évek elején a fejlődő országok már az IMF vezetőjének akartak.

Lehetséges jelölt még a korábbi dél-afrikai pénzügyminiszter Trevor Manuel, de az indiai Montek Singh Ahluwalia nevét is megemlítették, és ott van a jelöltek között az ellentmondásos megítélésű francia pénzügyminiszter, Christine Lagarde, aki az IMF első női elnöke lehetne.
Mindenesetre bárki követi is Strauss-Kahnt, a francia közgazdász pótlását gyorsan meg kell oldani az Economist szerint, mivel a jelenlegi vezető John Lipsky a múlt héten megszellőztetett esetleges távozása gyengíti az IMF pozícióját, Lipskyt a lap elemzője egyébként is alkalmatlannak tartja a feladatra.