Orbán: Előkertes családi házat épít az állam a bedőlő hiteleseknek

Orbán viktor bejelentése, 5 pontos terv a devizahitelesek megsegítésére
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök a Blikknek adott interjújában azt mondta, hogy az állam családi házak építését kezdi meg hamarosan Budapest környéki állami területeken, amelyeket a bajba jutott jelzálokghitelesek kisegítésére használnak majd fel. A házaspárok 40, az egygyerekesek 50, a kétgyerekesek 60, a háromgyerekesek 80 négyzetméteres házra számíthatnak. A kormányfő arról is beszélt, hogy egyes kormánytagok jelezték: nem vállalják végig a teljes ciklust.
Vágólapra másolva!

Budapest környéki állami földterületeken fognak épülni azok az állami bérlakások, amelyekbe a törleszteni nem tudó családok költözhetnek majd - mondta a Blikknek adott interjújában Orbán Viktor miniszterelnök. A könnyűszerkezetes családi házakat részben közmunka keretében fogják felépíteni.

A Bankszövetséggel történt megállapodás alapján újra elkezdődhetnek a kilakoltatások az ingatlanfedezetű hiteleiket fizetni nem tudók körében. Először a 30 millió forint feletti ingatlannal és a 20 millió forint feletti hitellel rendelkezőkre kerül majd sor. Orbán Viktor a Blikknek azt mondta, hogy mire a szegényebbekre sor kerül, addigra "nekik három menekülőpálya nyitva áll majd". Az egyik, hogy az állam megvásárolja a lakást, s a benne lakó bérlővé válik, a másik, hogy egy kisebb lakásba költözik a hiteles, s alacsonyabb részletet fizet, a harmadik, hogy állami építésű és tulajdonú lakásokba költöznek bérlőként. "Ezeket a lakásokat most kezdjük felépíteni" - mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor elmondta, hogy keresik a választ, hogy az állami lakások építéséhez mekkora arányban tudnak közmunkát alkalmazni, s hamarosan kijelölik azokat a Budapest környéki területeket, ahol indulhat az építkezés. "Családi házban gondolkodunk, előkerttel, hátsó veteményessel, hogy ott dolgozva a családi kasszán is lehessen segíteni" - mondta a lapnak Orbán Viktor. Hozzátette, hogy ezek a házak amerikai típusú, könnyűszerkezetes házak lesznek: a házaspárok 40, az egygyerekesek 50, a kétgyerekesek 60, a háromgyerekesek 80 négyzetméteres házra számíthatnak.

A miniszterelnök a lapnak azt is elmondta, hogy vannak olyan kormánytagok, akik világossá tették számára, hogy nem vállalják a teljes, négyéves ciklust. Ezért "ha új feladatokat kap a kormány, nyilván muszáj lesz ehhez alkalmazkodni" - mondta a kormányátalakítás lehetőségét firtató kérdésre.

Az interjút a rendvédelmi szakszervezetekkel folytatott tárgyalás után adta Orbán Viktor. A lapnak azt mondta, hogy Magyarország továbbra is gazdasági vészhelyzetben van, s ilyen időszakban ő nem használná a rendvédelmi tüntetők által használt szerzett jog kifejezést a korkedvezményes nyugdíjakra, "ugyanis ma senki sincs olyan helyzetben Magyarországon, hogy ne változtasson azon az életen, ahogyan eddig élt".

"Ott masíroznak az ablakom alatt" - mondta a kormányfő, aki szerint az "Orbán, takarodj!" felkiáltás az enyhébbek közé tartozik a szidalmak közül.