Harmonizálnák a PSZÁF-ról szóló törvényt az új alkotmánnyal

Vágólapra másolva!
Egy törvényjavaslat bővítené a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szabályozási jogkörét, a változásra azért is szükség van, mert az új alaptörvény rendeletalkotási joggal ruházta föl a PSZÁF elnökét.
Vágólapra másolva!

Az új alaptörvénnyel való összhang megteremtése érdekében módosítaná a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéről (PSZÁF) szóló törvényt a parlamenthez a gazdasági és informatikai bizottság által benyújtott törvényjavaslat, amely egyúttal bővítené a felügyelet szabályozási jogkörét is.

A törvényjavaslat ezért az alaptörvénnyel összhangban rendezi a Psztv. szervezeti szabályait, rendelkezik például arról, hogy a felügyelet két alelnökének kinevezésére, a munkáltatói jogkör, valamint a megbízatás megszűnésével kapcsolatos jogosítványok gyakorlására a felügyelet elnöke jogosult.

A javaslat szerint a felügyelet bevételeiből évente - kivéve a felügyeleti bírságból származó bevételt - legfeljebb a tárgyévi bevétel 20 százalékának megfelelő mértékig tartalékot képezhet, amely kizárólag a működés fedezetére használható fel, más célra nem vonható el.

A javaslat indoklása szerint a Psztv. decemberi hatálybalépése óta eltelt időszak tapasztalatai, valamint a piaci szereplők részéről érkezett kezdeményezések szerint célszerű és indokolt lenne a szabályozási kompetenciák bővítése.

A javaslat indoklása szerint az önálló szabályozási hatáskör fontosságát igazolja, hogy a Psztv. hatálybalépése óta eltelt mintegy öt hónap alatt már hat PSZÁF-rendeletet hirdettek ki, és számos rendelet előkészítése folyamatban van. Az alkotmány módosítása a felügyelet elnökét rendelet kiadására jogosította fel.

A javaslat rögzíti azt is, hogy az alaptörvény alapján a Psztv. mely rendelkezései minősülnek sarkalatosnak. A törvény 2012. január 1-jén lép hatályba, ha elfogadják.