Soros leszúrta az uniós minisztereket a görög válság kezelése miatt

Vágólapra másolva!
Az uniós pénzügyminiszterek Görögországgal foglalkozó szerdai ülése előtt a görög adósságválságról nyilatkozott Soros György. A magyar származású milliárdos üzletember szerint a hatóságok mostanáig csak az időt húzták, ahelyett, hogy valós megoldást nyújtottak volna Görögország problémájára.
Vágólapra másolva!

A milliárdos befektető, Soros György kritizálta a nemzetközi hatóságokat, amiért "nem biztosítottak megoldást" az adósságválságba került Görögországnak - írja a Telegraph című brit napilap. Soros az uniós pénzügyminiszterek ülése előtt azt mondta, hogy a hivatalnokok gyakorlatilag csak húzzák az időt, ahelyett, hogy kezelték volna a problémákat. "Általában ez a hatóságok dolga. De ebben az esetben, attól tartok, hibáznak" - tette hozzá az üzletember.

A hitelpiacokat felkavarta, hogy a Standard & Poor's hétfőn egyszerre három fokozattal, a már rendkívüli befektetői kockázatokra figyelmeztető "CCC" szintre rontotta Görögország hosszú futamidejű államadós-besorolását. Ez a fokozat nyolc fokozattal alacsonyabb a befektetési ajánlású alapszintnél. Görögországnak ugyanakkor komoly rövid távú finanszírozási igényei lesznek: mostantól 2013 végéig hozzávetőleg 95 milliárd euró, 2014-ben további 58 milliárd euró görög kormányadósság jár le.

Görögország 14 hónapon belül már a második mentőcsomagját kaphatja meg, amelyről az eurózóna pénzügyminiszterei szerdán rendkívüli ülésen tárgyalnak. A csoport június 20-ai határidőt tűzött ki az új görög mentőcsomagról szóló megállapodás elfogadására.

A görög kormány a múlt hónapban 6,4 milliárd eurós megszorító programot körvonalazott az idei évre, további 22 milliárdos megtakarítást helyezett kilátásba 2015-ig, továbbá ígéretet tett arra, hogy 50 milliárdot állami ingatlanok eladásából és állami vállalatok privatizációjából teremt elő.