Jóváhagyta a parlament a Mol-részvény-vásárlást

Vágólapra másolva!
A parlament jóváhagyta a Mol-részvények visszavásárlását. A mintegy 500 milliárd forintos ügylethez szükség volt a parlament támogatására, és a költségvetési törvényt is módosítani kellett, a vétel ugyanis növeli az államháztartási hiányt.
Vágólapra másolva!

Jóváhagyta az országgyűlés hétfőn a kormány által lebonyolított állami Mol-részvény-vásárlást. Az orosz Szurgutnyeftyegaz tulajdonában álló, 21,2 százalékos Mol-tulajdonrészt jelentő részvénycsomag megvásárlásáról május 24-én kötött szerződést a kormány.

A mintegy 500 milliárd forint értékű tranzakcióhoz szükség volt a parlament támogatására is. Ezzel egyidejűleg a képviselők elfogadták a költségvetési törvény módosítását is. A részesedésvásárlás ugyanis - az államháztartási törvény szabályai szerint - növeli a költségvetési hiányt, ezért kellett módosítani a kiadási főösszeg és a hiány mértékét.

Május végén jelentette be Orbán Viktor kormányfő, hogy magyar állami tulajdonba került az orosz Szurgutnyeftyegaztól a Mol 21,22 százalékos részvénypakettje. A miniszterelnök akkor azt mondta, "fontos lépést tettünk az erős Magyarország felé vezető úton", egy ország sem lehet erős, ha teljesen kiszolgáltatott az energiaellátása.

A magyar állam a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hitelkeretéből vásárolta meg a Mol-csomagot 1,88 milliárd euróért, azaz mintegy 500 milliárd forintért.