A szlovák rendszámmal ügyeskedőknek elengednék a regisztrációs adó felét

Vágólapra másolva!
A regisztrációs adó felét nem kell megfizetnie annak az autósnak, aki itthon külföldi rendszámú autóval közlekedik, de év végéig magyar rendszámra cseréli le a külföldi rendszámot egy fideszes berkekből származó módosító indítvány szerint. Közben a nagy teljesítményű autók regisztrációsadó-tételeit csökkentené, a kis- és középkategóriás autókét növelné a javaslat.
Vágólapra másolva!

A nagy teljesítményű autók regisztrációs adója csökken, a kis- és középkategóriás autóké nő 2012 elejétől - ilyen tartalmú módosító indítvány érkezett a parlament által tárgyalt mini-adócsomaghoz.

Kisebb legyen a késztetés az adócsalásra, ez az indok

A szóban forgó indítvány két részből áll. Az egyik új adótáblát léptetne életbe jövőre. A mostani adótételekhez képest 20-50 százalékkal növelné az adót a 2500 vagy annál kisebb köbcentis benzinmotorú, illetve legfeljebb 3000 köbcentis dízeles autók esetén. Az ennél nagyobb hengerűrtartalmú autóknál azonban csökkennek. Az indoklás kimondja: a nagyteljesítményű autókra vonatkozó két adókategóriát összevonják, ezért a legmagasabb adótételek jelentősen csökkenni fognak. Arra a 3000 köbcentinél nagyobb hengerűrtartalmú, külföldről behozott autóra, amely az eddigi környezetvédelmi besorolás szerint a legjobb osztályba tartozik, 3,2 millió forint regisztrációs adót kell ma megfizetni, jövőre az adó már csak 2,3 millió forint lehet.

A módosító indítvány nem tér ki arra, miért van szükség a behozott kis- és középkategóriás autók regisztrációs adóját emelni, és arra sem, ebből mennyi pluszbevétele származhat a költségvetésnek.

A nagyteljesítményű autók adótételének jelentős mérséklését viszont megindokolja. Azzal érvelnek az indítványt készítők, hogy ma elsősorban a nagy teljesítményű, külföldről származó autók külföldi - rendszerint szlovák - rendszámmal futnak a magyar utakon, holott az autó tulajdonosai magyar magánszemélyek, vállalkozások magyar alkalmazottai. Azért teszik ezt, hogy elkerüljék az itteni magas közterheket - regisztrációs adót, illetéket, áfát. A javasolt regisztrációsadó-csökkentéssel kisebb lesz "az az adókülönbség, amely egy magyarországi és egy külföldi forgalomban helyezés között van", fogalmaz a dokumentum. Vagyis kisebb lesz a késztetés arra, hogy a magyar törvényeket megkerüljék a hazai utakon autóval közlekedő magyarok.

Fideszes hátterű az indítvány

A javaslatot hivatalosan a parlament költségvetési és gazdasági bizottsága jegyzi, de a mai bizottsági ülésen kiderült, hogy az a Fidesz berkeiből jött. A parlamenti bizottság jobbikos elnöke, Nyikos László, aki bizottsági elnökként alá kellett hogy írja az indítványt és az ülésen a kormányt képviselő tisztségviselő, a Nemzetgazdasági Minisztérium osztályvezetője, Szatmári László is azt mondta, hogy ők az ülés kezdete előtt pár perccel kapták kézbe az indítványt. (Az NGM dolgozója ezért nem tudott a bizottságban a kormányálláspontról nyilatkozni.) Nyikos ennyi idő alatt át sem tudta nézni a javaslatot, akit a fideszes bizottsági tag, Babák Mihály próbált kisegíteni azzal, hogy helyette ismertetette az indítványt. Babáknak azonban ez nem sikerült teljesen, belepillantott az indoklással együtt közel ötoldalas dokumentumba, és jelezte, hogy biztos abban, a módosítónak jó a szándéka és a tartalma, ezért ő az elfogadását tanácsolja. Amikor a bizottság ellenzéki oldala rákérdezett az indítvány egy-egy pontjára, a kormánypárti képviselők érdemben nem tudtak válaszolni, de megszavazták a módosító indítványt. Így arról a parlament a jövő heti ülésén - a többi, az adócsomaghoz benyújtott módosítóval egyetemben - dönthet.



Az ügyeskedőknek elengedik az adó felét

Az indítvány lényegében ugyanennek a körnek még egy engedményt tenne. Aki idén év végéig magyar rendszámra cseréli le az autó külföldi rendszámát, annak a normál regisztrációsadó-tétel felét kell csak megfizetnie.

Azok élhetnének az adóamnesztiaként is felfogható könnyítéssel, akiknek már most külföldi rendszámú autójuk van, vagy legkésőbb az adócsomag július első napjaiban megtörténő kihirdetéséig külföldi rendszámmal látják el autójukat. Ennek a megkötésnek az oka az az indítvány szerint, hogy a visszaéléseket el kell kerülni.