Selmeczi: Két hét múlva megkezdődhet a nyugdíjhozamok kifizetése

Vágólapra másolva!
A minszterelnök nyugdíjügyi megbízottja szerint közeleg az igazság pillanata, amikor kiderül, hogy a volt magán-nyugdíjpénztári tagok mekkora reálhozamot kapnak a kasszáktól. 
Vágólapra másolva!

A magánnyugdíjpénztárak két hét múlva megkezdhetik a reálhozamok átutalását a volt pénztártagoknak - közölte csütörtöki sajtótájákoztatóján Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott és hozzátette: a pénztáraknak augusztus 31-ig kell utalniuk az összegeket.

Selmeczi Gabriella úgy fogalmazott: "közeleg az igazság pillanata", amikor ki kell derülnie, a volt magánnyugdíjpénztár-tagoknak lesz-e reálhozamuk, s ha igen, mekkora. A nyugdíjügyi megbízott azt is elmondta, hogy a pénztáraknak már minden információ a rendelkezésükre áll ahhoz, hogy a május 31-i fordulónappal kiszámolják a reálhozamok összegét. A péntárak a számítást követően visszaigényelhetik a reálhozamokra fordítandó összeget a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alaptól, majd megkezdhetik a reálhozamok folyósítását.

"Ha valaki nem nyilatkozott a volt magánpénztárának arról, hogy milyen módon juttassák el neki a reálhozamot, a pénztárnak az összeget el kell küldenie postán a megadott lakcímre. Ha a kézbesítés sikertelen, akkor a reálhozam átkerül a biztosított egyéni tb-számlájára" - tette hozzá Selmeczi és hozzátette, ha egy volt tag vitatja a reálhozam összegét, és ezt a vitát nem sikerül a pénztárral rendeznie, akkor panaszával a PSZÁF-hoz fordulhat.

A nyugdíjügyi megbízott szerint, ha egy pénztártagnak a magánnyugdíjpénztárnál mínuszba került a számlája, akkor sem érheti kár, a tb-számláján kipótolják az összeget, a pénzre úgy tekintenek, hogy azt teljes egészében visszahozta az állami rendszerbe. Selmeczi Gabriella a magánnyugdíjpénztárak esetleges végelszámolásáról vagy felszámolásáról szólva kiemelte, hogy a volt tagnak 30 napig kell nyilatkoznia, melyik másik pénztár tagja szeretne lenni; nyilatkozat híján a tag a tb-rendszerbe kerül vissza.