A "jövőt fürkészte" Orbán az Opel németországi gyárában

Vágólapra másolva!
Magyarországnak is új technológiákra van szüksége - jelentette ki Orbán Viktor Németországban, a Frankfurt közelében lévő Rüsselsheimben, amikor meglátogatta az Opel gyárát. "Azért is jöttünk ide, hogy kifürkésszük a jövőt" - mondta a kormányfő, aki próbaútra elvitte az Opel új elektromos autóját is.
Vágólapra másolva!

Az Opel az elektromos autók gyártásának területén is együttműködést ajánlott Magyarországnak. Ezt a németországi autógyár elnökhelyettese hangsúlyozta azt követően, hogy tárgyalásokat folytatott Orbán Viktorral az Opel több más vezetőjével együtt a gyár rüsselsheimi üzemében. Volker Hoff hangsúlyozta, hogy a General Motors európai leányvállalata ezen a területen is szorosabb partnerségre törekszik Magyarországgal.

A magyar kormányfő kedden - egynapos németországi látogatásának keretében - előbb Hannoverben a Konrad Adenauer Alapítvány felkérésére tartott előadást a magyar uniós elnökségről, majd a Frankfurt közelében lévő Rüsselsheimben felkereste a közelmúltban mintegy 500 millió eurós magyarországi beruházást elhatározó Opel legnagyobb helyi üzemét.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az Opellel való együttműködést Magyarország a termelés mellett az oktatás területére is ki akarja terjeszteni. Kijelentette, hogy ez rendkívül fontos Magyarország számára, megfogalmazása szerint alapvető magyar érdek. Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarország azt szeretné, ha a termelésen túl az oktatási együttműködés is erősödne az Opellel. Az újságíróknak elmondta, hogy az Opel vezetőinek bemutatta a magyar felsőoktatás átalakítására vonatkozó terveket, és utalt arra, hogy Magyarországon a felsőoktatás a jövőben a mérnökképzés felé fog elmozdulni.

"Magyarország készen áll az együttműködésre ezen a téren" - jelentette ki a kormányfő, utalva arra is, hogy Magyarországon a szakképzés rendszere a következő tanévtől új szerkezetben indul meg, mégpedig olyan szerkezetben, amely mindenben hasonlít a német szakképzésre.

"Azért is jöttünk ide, hogy kifürkésszük a jövőt" - fogalmazott a magyar miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy Magyarországnak is új technológiákra van szüksége. Az elektromos autók teljesen új dimenziót nyitnak az európai iparban - mondta. A látogatás részeként a magyar miniszterelnök rövid próbautat tett az Opel novemberben piacra kerülő új elektromos autójával, az Opel Amperával.