Az euróövezetben újabb lépésekkel akadályoznák meg a görög válság átterjedését más országokra

Vágólapra másolva!
Tíz órán át tanácskoztak az euróövezet pénzügyminiszterei, a bajba kerülteknek szánt keretösszeget növelhetik, a kölcsön futamidejét megnyújthatják, a kamatot csökkenhetik.
Vágólapra másolva!

Újabb intézkedésekre készülnek az euróövezeti országok pénzügyminiszterei annak érdekében, hogy megakadályozzák a görög adósságválság átterjedését a zóna más államaira. Egyebek között ezt jelentette be a miniszteri csoportot vezető Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök a hétfő kora délután kezdett, több mint tíz órás brüsszeli ülést követően.

A tervezett intézkedések között szerepel az euróövezeti ideiglenes stabilitási mechanizmus "rugalmasságának és méretének" növelése, a bajba került országoknak szánt hitelek futamidejének meghosszabbítása, valamint a kamatlábak csökkentése is szükség esetén. Hamarosan a miniszterek elé kerülnek az említett lépésekre vonatkozó konkrét javaslatok - fűzte hozzá a luxemburgi kormányfő. Kijelentette: "Úgy gondoljuk, hogy ezek az eszközök képesek megállítani az euróövezeten belüli terjedést."

A miniszterek teljesen eltökéltek arra vonatkozóan, hogy megőrzik az euróövezet stabilitását - áll a találkozó után kiadott közleményben.
Mint Olli Rehn pénzügyi biztossal közösen tartott éjféli sajtótájékoztatóján Juncker azt hangoztatta:a csoport azt reméli, hogy a közleményben foglaltak "választ adnak mindazokra a kérdésekre, amelyek a pénzügyi piacokat feltehetően foglalkoztatják". Hozzátette: tudatában vannak annak, hogy a piacok figyelmének középpontjában most "Olaszország és más országok" állnak.

A görögöknek kell megoldaniuk a bajukat

Az uniós illetékesek elmondták: megbeszéléseik középpontjában Görögország helyzete, a görög pénzügyek konszolidálására szánt többéves program és az ország számára tervezett újabb nemzetközi hitelprogram állt. Arra szólították Athént, hogy teljes egészében hajtsa végre a nemzeti programjában foglalt erőfeszítéseket, és tartsa be a vállalt határidőket. "Görögország válságának megoldásáért elsősorban Görögország a felelős" - áll a közleményben, amely mindazonáltal megerősíti a nemzetközi közösség támogatási készségét.

A sajtótájékoztatóval párhuzamosan szivárgott ki Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök Junckerhez címzett üzenete is, amelyben viszont az athéni politikus az uniós közlések okozta zavart okolta a nemzetközi piacokon kialakult idegességért. Azt hangoztatta, hogy nincs itt az ideje a határozatlanságnak és a hibáknak, és a uniós vezetőknek meg kell végre állapodniuk egy közös tervben.

Juncker a sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy már a június végi állam- és kormányfői EU-találkozón döntés született arról: a Görögország számára tervezett új hitelprogramba a magánbankokat is bevonják.

Ennek mikéntjéről azonban továbbra sem született döntés,. Az euróövezeti pénzügyminiszteri csoporton belül létrehozott munkacsoport dolgoz majd ki javaslatokat a ügyben, illetve az új program más részleteire is.

Azt azonban Junckerék megerősítették: azon vannak, hogy az új csomagról a lehető leghamarabb megegyezés szülessék.