Vágólapra másolva!
Mindhárom nagy hitelminősítő kilátásba helyezte az Egyesült Államok osztályrontását, miután utolsóként a Moody's is leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette az USA-t.
Vágólapra másolva!

Leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette szerdán az Egyesült Államok lehetséges legjobb, "Aaa" kormánykötvény-besorolását a Moody's Investors Service, mert szerinte egyre nagyobb az esély arra, hogy nem sikerül időben egyezségre jutni az amerikai államadósság-limit emeléséről, és ennek következtében az amerikai kormány törlesztési hátralékba kerülhet.

Az Egyesült Államokat immár mindhárom nagy hitelminősítő osztályzatrontással fenyegeti. Néhány hete a Standard & Poor's az Egyesült Államok hosszú futamidejű államadósságának ugyancsak a lehető legmagasabb szinten nyilvántartott - a S&P módszertanában "AAA"-val jelölt - besorolására negatív kilátást adott az addigi stabil helyett, szintén azzal indokolva a piacokat világszerte megrázó lépést, hogy nem látja biztosítottnak a költségvetési és adóssághelyzet stabilizálását eredményező megállapodást a Fehér Ház és a kongresszus között.

Nem sokkal később a Fitch Ratings is kilátásba helyezte az amerikai osztályzatrontást arra az esetre, ha augusztus elejéig nem sikerül egyezségre jutni az amerikai államadósság-limit emeléséről folyó vitában.

A Moody's a lépést azzal a lehetőséggel indokolta, hogy az adósságlimitet esetleg nem sikerül időben megemelni a kamat- vagy tőketörlesztési mulasztás elkerüléséhez, és így fennáll egy "rövid ideig tartó" törlesztési hátralék kialakulásának "csekély, de növekvő kockázata".

A hitelminősítő szerint az amerikai adóskockázati besorolás stabil kilátásához megállapodás szükséges egy olyan államháztartási deficitpályáról, amely a hazai össztermékhez mért szövetségikormány-adósság, illetve a bevételekhez mért adósságok rátáinak stabilizálódását, majd csökkenését eredményezi már a következő néhány évben.