A szenátus után az olasz alsóház is elfogadta a 79 milliárd eurós megszorító csomagot

Vágólapra másolva!
A képviselőházban 316-an szavaztak a megszorítások mellett, 284-en voltak ellene, ketten  tartózkodtak. A felsőház csütörtökön hagyta jóvá a kormány 79 milliárd eurós megszorító csomagját.
Vágólapra másolva!

Az olasz parlament alsóháza is jóváhagyta a kormány megszorító csomagját pénteken kora délután. A képviselőházban 316-an szavaztak a megszorítások mellett, 284-en voltak ellene, ketten tartózkodtak. A felsőház csütörtökön hagyta jóvá a kormány 79 milliárd eurós megszorító csomagját.

Giulio Tremonti pénzügyminiszter a csütörtöki, szenátusi szavazás után elmondta, hogy a megszorító csomag - amely hírek szerint már nem 47 milliárd, hanem 79 milliárd euró megtakarítást irányoz elő - azt célozza, hogy 2014-re egyensúlyba kerüljön az államháztartás.

A tervezett intézkedések között szerepel egyebek mellett a központi minisztériumok, az önkormányzatok költségvetésének a megnyirbálása, bérbefagyasztás a közszférában, adóemelés, a cégek és a magánszemélyek adókedvezményeinek szűkítése, a nyugdíjasok juttatásainak megnyirbálása, az egészségügyi ellátás díjainak emelése.

Tremonti annak a véleményének is hangot adott, hogy Olaszországnak követnie kellene Németország példáját, és az alkotmányba kellene foglalnia az államháztartás kiegyensúlyozottságának követelményét.

Az olasz adósságválságról és az azzal összefüggő európai pénzügyi helyzetről itt olvashat részletesen.