IMF: A németek és a franciák húzták fel az euróövezeti tagok teljesítményét

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap legfrissebb jelentése szerint az euróövezeti országok többsége jól lavíroz, mások azonban csak álldogálnak, vagy gazdaságuk rosszabb esetben tovább zsugorodik. A jelentés szerint az első negyedéves növekedést a német és a francia gazdaság húzta fel, rosszul teljesítettek viszont a spanyolok, az olaszok és a portugálok is.
Vágólapra másolva!

Az euróövezeti kilábalás kétsebességes, amelyben az euróövezeti országok többsége jól lavíroz, mások azonban csak álldogálnak, vagy gazdaságuk rosszabb esetben tovább zsugorodik - állapította meg az IMF az euróövezet állapotáról kiadott keddi kitekintésében.

Az első negyedéves erős növekedés az övezet északi országcsoportjának volt köszönhető: az élen Németországgal és Franciaországgal, Hollandia, Belgium és Ausztria teljesített jól, míg Olaszország, Spanyolország és Görögország rosszabbul végzett, a portugál GDP egyenesen csökkent.

A GDP-k alakulásának szórása várhatóan az idei év egészében is jelentős marad: a görög 4 százalékos, a portugál 2 százalékos csökkenés ellenpontjaként Németországban, Észtországban, Finnországban, Luxemburgban és Szlovákiában 3 százalék feletti növekedés valószínűsíthető.

A magánfogyasztás kilábalása is egyenetlen marad, tükrözve a nagy jövedelemkülönbségeket, valamint a munkaerőpiacok és a jóléti szféra eltérő fejlődését az egyes országokban. A magánbefektetések valószínűleg erősödnek a tagállamok többségében.

Az euróövezeti infláció várható alakulásával kapcsolatban az IMF két modellt vázol fel. Az első forgatókönyv szerint 2011 végéig már mérséklődő inflációval lehet számolni, főként az energiaár-infláció csökkenése miatt. A második modell magasabb - bár ez esetben is csökkenő irányú - inflációval számol, amely azonban 2012 végére még mindig jelentősen 2 százalék felett marad.