Fitch: Görögország "korlátozottan nem fizető" állam lesz

Vágólapra másolva!
A Fitch Ratings hitelminősítő "korlátozottan nem fizető" kategóriába fogja sorolni Görögországot, mert az ország megmentésében a magánszférát is bevonja. Közben a bankok jelentős része megerősítette: részt vesz a mentőcsomagban.
Vágólapra másolva!

Görögország "korlátozott nem fizetővé válásának" felel meg technikai szempontból a brüsszeli euróövezeti válságcsúcson elért egyezség az újabb görög finanszírozási csomagról, amely azonban összességében "fontos és kedvező lépés" az euróövezet pénzügyi stabilitásának megteremtése felé - közölte pénteki londoni elemzésében a Fitch Ratings. A hitelminősítő ennek megfelelő - vagyis "RD" (restricted default) - szintre fogja módosítani az érintett görög kormánykötvények besorolását azon a napon, amikor a javasolt kötvénycsere-program ajánlati időszaka lezárul.

A Fitch "nem fizetési időszak utáni" besorolásokat fog megállapítani Görögországra és az új adósságpapírokra, amint a "nem fizetési eseményt" feloldja az új kötvények kibocsátása a programban részes kötvénytulajdonosok számára. A Fitch Ratings szerint ez az új osztályzat valószínűleg a spekulatív - vagyis nem befektetésre ajánlott, "bóvli" - sáv alján lesz.

A bankok valóban segítenek

A tárgyalásokon a bankokat képviselő Nemzetközi Pénzügyi Intézet (IIF) pénteken kiadott tájékoztatása szerint a Görögországnak hitelező bankoknak várhatóan 90 százaléka fog csatlakozni a programhoz önkéntes alapon.

Ez azt jelenti, hogy a görög kinnlevőségekből 2020-ig összesen 135 milliárd eurót írnak le a bankok, ezen belül 2014-ig 54 milliárdot.

A résztvevő bankok között szerepel egyebek mellett a Deutsche Bank, a HSBC, a BNP Paribas, az Allianz, a Credit Suisse, a Bayern LB, az Intesa SanPaolo, az AXA, több görög, valamint Eurpán kívül egy perui, egy kuvaiti és egy dél-koreai bank.