Posta: Több mint másfél millióan kapják készpénzben a reálhozamot

postaló, magyar posta, postás, lovas postakocsi
Vágólapra másolva!
Több mint másfél millió ember kapja postán a következő hetekben a magánnyugdíj-pénztári megtakarításai után járó reálhozamot. A Magyar Posta korlátozza a magánnyugdíjpénztárakat, hogy hány megrendelést adhatnak fel naponta.
Vágólapra másolva!

Több mint kétszer annyi egykori magán-nyugdíjpénztári tag reálhozamát kell a Magyar Postának házhoz vinnie, mint amennyivel korábban számolt. A cég szóvivője, Hüse Marianna az [origo]-nak elmondta: Az első sajtóhírek alapján készített becslések a reálhozamok kifizetését postai úton kérő ügyfelek számát mintegy nyolcszázezer főre tették, de a nem nyilatkozó pénztártagok nagy száma miatt a mostani prognózisok szerint már közel 1,6 millió volt pénztártag kapja meg az őt megillető reálhozamot postai úton. Ez meghaladja a Magyar Posta által felvett és teljesített kifizetési utalványok egyhavi mennyiségét - tette hozzá a szóvivő.

Az állami nyugdíjrendszerbe átlépő tagoknak nyilatkozniuk kellett arról, hogy igényt tartanak-e a reálhozamra, és bankszámlára kérik-e a pénzt. Ha ez nem történt meg, akkor a postai úton juthatnak a pénzhez.

Napi limit a reálhozamok kézbesítésére

A múlt héten szerdán az Allianz nyugdíjpénztára az [origo]-val közölte, a postai kifizetések teljesítését jelentősen lassíthatja, hogy a Posta napi limitben határozta meg, mennyi megrendelést tud felvenni reálhozamok kézbesítésére. Az Allianz szerint így lehetnek olyan nagy pénztárak, amelyek a Posta által meghatározott napi feladási limit mellett nem tudják tartani a törvényben előírt kifizetési határidőt.

Melyik pénztár mikor utal? Olvassa el korábbi cikkünkben.



Hüse Mariann, a Magyar Posta szóvivője erre reagálva az [origo]-nak hétfőn azt monda, a reálhozam kifizetése a postai normál üzletmeneten felül, többletforgalomként kerül a postai rendszerbe, és a Magyar Postának emellett a szokásos rendben kell gondoskodnia a családtámogatások, nyugdíjak és a segélyek kifizetéséről, ezek semmilyen módon nem szenvedhetnek és nem is szenvednek hátrányt. "A cég a reálhozamok kifizetéséből adódó feladat súlyát és a kapacitásokat figyelembe véve a reálhozamok kifizetésére vonatkozó utalványok napi mennyiségét ütemezte: a magánnyugdíjpénztárak a számlavezető bankjukon keresztül indítják a postai feladásokat, így a napi limit a számlavezető bankra vonatkozik, és azt mutatja meg, hogy az adott bank számlatulajdonosai a napi normál feladásokon felül, reálhozam jogcímen mennyi utalvány postai feladását indíthatja" - tette hozzá a szóvivő.

A napi limit számításakor a Posta a nyugdíjpénztárak taglétszámát, a nyugdíjpénztáraktól a postai feladásokra vonatkozóan kapott információt vette figyelembe, és a feladásokat nyolc napra osztotta. "A nagytömegű családtámogatási kifizetések és a nyugdíjfizetések csúcsidőszakát jelentő napokat a Posta kivette a feladási napok közül, így is megfelelő mennyiségű, 29 munkanap áll a pénztárak rendelkezésére" - fogalmazott a szóvivő, és hozzáfűzte: a cég minden tőle elvárható intézkedést megtett annak érdekében, hogy a reálhozamok kifizetésére vonatkozó megbízásokat zökkenőmentesen befogadja.

Szeptember 16-ig átvehető a reálhozam

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete és a Magyar Posta július 19-én közölte, hogy a magán-nyugdíjpénztári reálhozamokat szeptember 16-ig lehet átvenni a Postákon. Az [origo] kérdésére, hogy miért éppen szeptember 16-a a végső időpont, Hüse Mariann azt mondta: a pénztárak augusztus 31-én is adhatnak fel reálhozam jogcímű kifizetési utalványt, azt szeptember 2-án, vagy 3-án (függően attól, melyik nap érkezik az utalvány a Postára) tudja az adott postahely megkísérelni kézbesíteni. "Ha nem sikerül a kézbesítés, értesítőt hagy a Posta, az utalvány letétbe kerül, ahol a következő munkanaptól ketyeg a tíz munkanapos letéti őrzési idő. Ez pontosan szeptember 16-án ér véget" - tette hozzá.