Hernádi: Nem kellett vesztegetés, hogy a horvátok belássák, mi az érdekük

Vágólapra másolva!
A Molt és a személyét ért támadások arctalanok, a vádak pedig nélkülözik a konkrétumokat - mondta Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója a Hvg.hu-nak adott interjújában. Az elnök szerint nem volt szükség vesztegetésre ahhoz, hogy két évvel ezelőtt a magyar cég irányítási jogot kapjon az INA-ban, hiszen a nem sokkal előtte adott pénzügyi támogatás tükrében a horvátok is "belátták, mi az érdekük". A Nabucco-projekt szerinte politikailag túl sok kockázatot rejt, a működési struktúra miatt pedig lassan halad a beruházás.
Vágólapra másolva!

A Molt Horvátországban ért támadások a Mol elnök-vezérigazgatóját is elérték, Hernádi Zsolt szerint azonban nincs ügy, és azt sem szabad elfelejteni, hogy az országban most választási kampány van. A vezérigazgató a Hvg.hu-nak adott interjújában úgy fogalmazott, hogy az elmúlt két évben jelentős változások voltak az INA olajtársaságon belül, aminek bőven vannak vesztesei.

A vezérigazgató azt mondta, a Molt rendszeresen támadták korábban is, például a Slovnaft átszervezésekor, azonban ez az első eset, hogy kriminalizálnak egy ügyet, és súlyos vádakkal illetnek egy céget, illetve személy szerint őt. "Sokkal nagyobbat szól, ha egy olyan ügyet tudnak kreálni, ami egy adott személyhez köthető" - fogalmazott. Hernádi úgy véli, az elmúlt két évben egyre csak erősödő támadások mögött az is meghúzódhat, hogy az INA-ban megkezdett átvilágítás és költségcsökkentés számos érdeket sértett, "sokan zsíros üzletektől estek el". A támadások szerinte arctalanok, dokumentumokat pedig eddig sem a horvát, sem az ő információikat átvevő magyar sajtó nem mutatott be.

A Mol, mint az INA legnagyobb részvényese pénzügyi felelősséget érzett a horvát vállalatért, és a pénzügyi válság idején, közösen a horvát kormánnyal sikerült megmenteni a céget. A pénzügyi segítségnyújtásnak az volt a feltétele, hogy megkapjuk az INA feletti operatív irányítási jogot, minek következtében konszolidálni tudtuk az INA-t - mondta Hernádi, aki szerint "nem kellett vesztegetés és korrupció ahhoz, hogy a horvátok belássák, mi az érdekük: így született meg a 2009-es megállapodás".

A konfliktus rendezése egy esetleges Mol-INA részvénycserével Hernádi szerint elképzelhető, de ha ez megtörténne, az nem lezárása lenne a történetnek, hanem egy új fejezet kezdete. Azt a közel egymilliárd dollárt, amelyet a Mol terjeszkedésre szán, nagy részben orosz, kurdisztáni, szíriai, pakisztáni, horvát és hazai szénhidrogén-kutatásra és kitermelésre fordítják majd. A Nabucco projektről Hernádi azt mondta, fantasztikus beruházás, de nagyon komoly politikai támogatásra van szükség ahhoz, hogy létrejöjjön. Szerinte a jelenlegi projekt adottságai túl sok politikai kockázatot rejtenek a belépőknek, és a mostani működési struktúra miatt lassú a haladás.