Barclays: Nem elégséges az amerikai adósságkezelés

Vágólapra másolva!
A londoni Barclays Capital elemzői szerint a hétfőn elfogadott amerikai egyezség az adósságplafon megemeléséről nem biztosítja, hogy az Egyesült Államok megtartsa a jelenlegi, lehető legmagasabb szintű adósbesorolását.
Vágólapra másolva!

Nem lesz elég az amerikai adósságdinamika stabilizálásához és valószínűleg az Egyesült Államok leminősítésének elkerüléséhez sem a kongresszus adósságplafon-emelési egyezségében szereplő államháztartási deficitcsökkentési terv - vélekedtek keddi helyzetértékelésükben a Barclays Capital elemzői.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja szerint a most elért megállapodás nem állítja rá az Egyesült Államokat fenntartható költségvetési pályára, és így a következő évtizedben sem stabilizálja a hazai össztermékhez (GDP) mért amerikai államadósság-rátát. A ház szerint mindemellett az amerikai gazdasági növekedés gyengesége semlegesítheti a deficitcsökkentő csomagban szereplő megtakarítások nagy részét.

A Barclays Capital londoni elemzői szerint ez az adósságprofil nem felel meg a hitelminősítők elvárásainak sem, és ez az Egyesült Államok leminősítéséhez vezethet. A cég szerint azonban a kulcskérdés nem is az, hogy az Egyesült Államok elveszíti-e lehetséges legjobb, "AAA" adósbesorolását, hanem az, hogy a kötvénypiacok is "együtt mozdulnak-e" a hitelminősítőkkel.