Equilor: Piramisjátékhoz hasonlít a frank ámokfutása

csúcsot döntött a sváci frank árfolyama
Vágólapra másolva!
Az egyik bórkercég szakértői szerint lufit fújnak a befektetők a svájci frank piacán, az erősödés szerdán ugyan megállt, miután a svájci jegybank kamatot csökkentett, de ez a lépés még nem biztos, hogy tartósan gyengítheti a frankot.
Vágólapra másolva!

A devizában eladósodott magyar háztartások számára komoly megterhelést jelentő brutális frankerősödés szerdán a svájci jegybank kamatcsökkentése után megállt, és a frank veszített értékéből. "Ez egy nagyon fontos lépés. Bár a kamat amúgy is alacsony volt, de a döntéssel a svájci bank jelezte a piacok számára, hogy túlzottnak tartja a frank erősödését. Az a nagy kérdés, hogy a legnagyobb piaci szereplők veszik-e az adást, és elkezdik-e leépíteni a frankerősödést generáló pozícióikat" - mondta Kuti Ákos, az Equilor elemzője. (A frankerősödés magyarországi hatásairól itt olvashat részletesen.)

A sokak által várt lépésre azért volt szükség, mert az utóbbi években fokozatosan erősödő frank árfolyama az elmúlt napokban rendkívüli mértékben erősödött az euróval szemben, és soha nem látott szintekre került. Ezzel párhuzamosan a forinttal szemben is jelentősen erősödött a frank, de ez nem a magyar deviza gyenge teljesítményével, hanem kizárólag a nemzetközi árfolyammozgások hatásával magyarázható. A frankerősödés hátterében elsősorban az amerikai és az eurózóna adósságválsága áll, a befektetők ugyanis nem bíznak abban, hogy ezek az országok nekilátnának a hatalmas állami tartozás csökkentésének. Emiatt kockázatos eszközként kezelik a dollárt és az eurót, azaz eladják ezeket a devizákat, a pénzből pedig biztonságos eszközöket vásárolnak, ez pedig a mostani piaci helyzetben leginkább a svájci frank.

Kinézték a frankot

Az Equilor brókercég elemzői szerint a frank árfolyamának alakulása egészen hasonló egy piramisjátékhoz. Az [origo] kérdésére, hogy mit is jelent pontosan a piramisjátékos hasonlat, Kuti Ákos azt mondta, a legnagyobb piaci szereplők, köztük a piaci nagybankok és a fedezeti alapok óriási elemzői csapattal dolgoznak, és kitalálnak befektetési sztorikat. Kinéznek egy-egy befektetési terméket, és annak az áremelkedésére játszanak, először a bank saját pénzén és a legfontosabb, legvagyonosabb üzletfelek pénzével pozíciókat építenek ki.

"Ezt követően elkezdik népszerűsíteni az adott befektetési eszközt a médiában, elemzésekkel igyekeznek alátámasztani azt, hogy a kinézett eszköz jelentős áremelkedés előtt áll. Ennek következtében más nagybankok és azok ügyfelei is vásárolnak a megcélzott eszközből, és ez egyre feljebb hajtja az árat" - fogalmazott Kuti Ákos, és hozzátette: ráadásul sok befektető a múltbeli áremelkedések szerint dönt az újabb befektetésekről, és a svájci frank árfolyamáról készült grafikonok látványos erősödést mutatnak, ezért még könnyebb több vevőt becsalogatni a piacra. Hasonló a helyzet ahhoz, amikor 2008 első felében az olajból csináltak befektetési sztorit a világpiacon, a fokozatosan olajár-emelkedés közben sorra jöttek ki az egyre magasabb olajárat jósoló elemzések, ezzel hozzájárulva az öngerjesztő folyamathoz. "A Goldman Sachs 2008. május elején például 200 dolláros olajárfolyamot emlegetett, amit sokan meghökkentőnek tartottak, eddig az árfolyam ennek a szintnek a közelében sem járt, a bank jól járt a jóslat miatti áremelkedéssel" - mondta Kuti Ákos.

Mindez azért hasonlítható a piramisjátékhoz, mert az egy olyan rendszer, amelyben az újonnan csatlakozóktól elkért belépési díjat a korábbi tagok között osztják szét, és egyre bővülő, piramishoz hasonló hálózat jön létre, amely a végén szükségszerűen összeomlik. A befektetési piacon az a helyzet, hogy a befektetési sztori, azaz a frank erősödése érdekében az elsők között befektetők piaci szereplőknek egyre nagyobb profitot jelent az új belépők vásárlásai miatt emelkedő árfolyam, de várható, hogy a szerda reggeli zuhanáshoz hasonló eseménnyel ér véget.

Egyszerűen eladható a franksztori

Kuti Ákos hozzátette, hogy könnyű befektetési sztorit csinálni a svájci frankból. Egyfelől az eddigi rendkívüli erősödést, másfelől Svájc, ezen keresztül a svájci frank biztonságát egyszerűen lehet kommunikálni. A szakember szerint a frank piacán egy lufi kezd kialakulni, amit egyre több befektető fúj.

"Várható volt, hogy egyszer megáll az erősödés" - utalt a svájci jegybank döntésére Kuti, de hozzátette: azt is látni kell, hogy a frankerősödés nem egy két-három hete, hanem évek óta tartó folyamat, ezzel a lépéssel megtört az erősödés, és fordulhat a kocka, de a visszafelé vezető út rögös lesz, azaz a várható tartós frankgyengülésről még korai beszélni. Ehhez szerinte az kellene, hogy az Egyesült Államok és az eurózóna országai is hiteles adósságcsökkentő programokat tegyenek le az asztalra, így lehetne visszaszerezni az eurótól és dollártól elpártoló befektetők bizalmát.