GKI: Nem pörgeti fel a belső fogyasztást a reálhozamok kifizetése

Vágólapra másolva!
Az európai adósságválság negatív hatásai az újabb görög mentőcsomag hatására enyhültek, de annak sötét árnyéka még Európa, ezen belül Magyarország fölé vetül - áll a GKI Gazdaságkutató Zrt. (GKI) szerdán  megjelent előrejelzésében. A kutatók a bruttó hazai termék 2,5 százalékos növekedését valószínűsítik az év egészére, szemben a kormány 3,1 százalékos várakozásával.
Vágólapra másolva!

A magyar gazdaság az első negyedévben 2,5 százalékkal növekedett. A GKI Gazdaságkutató Zrt. legújabb elemzése szerint az ütem a második negyedévben valószínűleg nem gyorsult, sőt várhatóan a 2011-ből még hátralévő időszakban sem lesz dinamikusabb. A kutatók szerint a mezőgazdaság teljesítménye a viszonylag kedvező időjárásnak köszönhetően számottevően nő, és bár az ipari termelés bővülése áprilisban és májusban kissé lassult, a növekedési folyamat ebben a szektorban az év egészében dinamikus (bár már 10 százalék alatti) marad. Az építőipar kereslet hiánya miatti mélyrepülése azonban tovább tart.

A háztartások fogyasztása az év egészében egy százalék körüli ütemben nő. A válság hatására a lakosság fogyasztási, megtakarítási szokásai jelentősen átalakultak. A kockázatok növekedése, a hitelfelvételi lehetőségek beszűkülése és drágulása, valamint a már felvett hitelek törlesztőrészleteinek szinte folyamatos emelkedése felerősítette az óvatosságot - fogalmaz elemzésében a GKI.

Augusztusban a pénztárak kifizetik a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások után járó reálhozamot, ami összességében mintegy 190 milliárd forintot tesz ki. Ha az érintettek ezt teljes egészében hazai üzletekben költenék el, a fogyasztás ettől csaknem egy százalékkal nőhetne. A GKI valószínűsíti, hogy ennek az összegnek a nagyobbik része megtakarításokba és hiteltörlesztésekbe vándorol. A magasabb jövedelműek pedig külföldi nyaralásra és költésre fogják ezt felhasználni. Így a hazai fogyasztásra és termelésre gyakorolt élénkítő hatás viszonylag szerény lesz - összegeznek a kutatók.

A bruttó keresetek 2011-ben a GKI szerint 4 százalékkal emelkednek, ami átlagosan a reálkeresetek 2,5 százalékos növekedését eredményezi. A jövedelmi egyenlőtlenség - elsősorban az szja-csökkentés módja miatt - 2011-ben határozottan nő. A munkanélküliségi ráta a második félévben kissé mérséklődik. A GKI elemzése szerint a jegybanki alapkamat az idén feltehetőleg változatlan marad, kamatemelést az inflációs folyamatok nem indokolnak, a csökkentést pedig az európai adósságválság miatti aggodalmak egyelőre nem tesznek lehetővé.