Maradt a kamat az eurózónában

Vágólapra másolva!
A Bloomberg hírügynökség szerint a piac arra számít, hogy az Európai Központi Bank elnökének kamattartáshoz fűzött - kora délután esedékes - kommentárjában kötvényvásárlási program elindítását jelentheti be az európai adósságválság enyhítése érdekében.
Vágólapra másolva!

Nem változtatott, 1,50 százalékon hagyta csütörtöki ülésén az irányadó kamatlábat az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa. A döntés megfelel a várakozásoknak, a Bloomberg amerikai hírügynökség által megkérdezett közgazdászok ugyanis a kamat tartására számítottak.

Az EKB 2009 májusa és 2011 áprilisa között rekordalacsony szinten, 1 százalékon tartotta az európai kamatlábat, majd áprilisban és júliusban is a magas nyersanyag- és energiaárak miatti inflációs nyomás miatt 25-25 bázisponttal emelte az irányadó kamatszintet. Jean Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke magyar idő szerint délután háromkor esedékes sajtótájékoztatóján kommentálja a döntést. A beszámolót a befektetők fokozott figyelemmel figyelik, a Bloomberg szerint a piaci szereplők arra számítanak, hogy az elmúlt napok piaci feszültségeinek hatására kötvényvásárlást vagy egyéb piacnyugtató intézkedéseket jelenthet be az elnök.