Kétéves mélypontra zuhant a pesti tőzsde

Vágólapra másolva!
Óriásit zuhant a pesti tőzsde szerdán, hat százalék feletti mínuszban zárt a BUX. Felfüggesztették az OTP és a Mol papírjainak kereskedését szerdán, mivel elérték a napon belüli 10 százalékos elmozdulást. A részvények zuhanása mögött nem volt egyedi hír - vélték a megkérdezett piaci szakértők, az OTP esésében a bankszektor gyengesége, a svájci frank hatása és a bank régiós jelentősége együttesen játszott szerepet. A bank papírjainak esése "kísértetiesen hasonlít" a 2008-as zuhanásra. Az állampapírpiac eközben nyugodt.
Vágólapra másolva!

A múlt hét végén elindult tőzsdepánik óta legrosszabb napját tudja maga mögött a pesti tőzsde. Az európai tőzsdék enyhe erősödéssel kezdtek, majd az amerikai piacnyitás előtt egy órával, fél három körül negatívba fordultak az indexek, és azóta 2-4 százalékos csökkenést mutatnak. A szerdai esést a Reuters, a Marketwatch és a Wall Street Journal üzleti lapok szerint az váltotta ki, hogy a görög kitettségük miatt veszélyesek a francia bankok, és ez a francia állampapírok leminősítéséhez vezethet.

A zuhanás a Budapesti Értéktőzsdét sem kímélte, amelynek legfőbb mutatója, a BUX mínusz 6,75 százalékkal zárt. Az indexben legnagyobb súllyal szereplő OTP-papírok kereskedését négy óra után két perccel felfüggesztették, mivel 10 százaléknál nagyobb mértékben estek egy napon belül. Az ötperces felfüggesztés után azonban tovább gyengült a papír, a mélypont a 3852 forintos érték volt, záráskor 3931 forintot ért, ami 12,2 százalékos esésnek felel meg. Röviddel az OTP felfüggesztése után a Mol kereskedését is le kellett állítani rövid időre.

Az európai bankok is lehúzzák az OTP-t

"Hír nélkül esik az OTP" - értékelte a papír tőzsdei zuhanását Gyurcsik Attila, a Concorde vezető elemzője, aki szerint a szerdai és az előző napok esése "kísértetiesen hasonlít" a 2008 őszi zuhanásra, "szinte egyenes vonalon, brutálisat esett két hét alatt". 2008. október 6-10. közt négyszer is felfüggesztették a bankpapír kereskedését a 10 százalékos szint átlépése miatt - ebben az időszakban esett 4000 forint alá az OTP-árfolyam.

"Az OTP esése mögött nincs speciális ok" - csatlakozott Háda Bálint, a Quaestor pénzügyi tanácsadó részvénykereskedője. Az OTP Magyarország és a régió kockázatát is magán hordozza - vélte, vagyis ha egy befektetési alap el akar adni a kelet-európai régióból eszközöket, akkor az a magyar bank árfolyamán meglátszik.

Háda Bálint szerint több ok együttese miatt esik ilyen mértékben az OTP. A régiós kockázat mellett a bankszektor és a svájci frank hatása is szerepet játszik, amelyek miatt a bank papírja esésnél túlteljesít. Mivel hitelezési válságról van szó, az esésnél élen járnak a bankpapírok, ezt jelzi, hogy a francia (Societé Générale mínusz 9 százalék), olasz (UniCredit mínusz 8, Intesa Sanpaolo mínusz 10,7 százalék) és több európai bank részvénye is nagy mértékben esett szerdán.

A svájci frank ok, de nem az egyedüli

"A bankszektor a legnagyobb áldozat" - mondta Háda Bálint. Az OTP-papírok befektetési célárai továbbra is viszonylag magasan állnak, leminősítés vagy drasztikus célárcsökkentés még nem érkezett - tette hozzá.

A magyar devizahitelek magas aránya miatt a hazai bankokat a svájci frank drágulása is sújtja, de ez önmagában nem meghatározó, inkább csak újabb kellemetlen adalék - vélte Kuti Ákos, az Equilor pénzügyi tanácsadó részvénykereskedője. Gyurcsik Attila szerint azonban a piac túlreagálja a frank bankokra gyakorolt hatását.

Az árfolyamokat első sorban külföldi szereplők mozgatják. Ha egy külföldi alap el kívánja adni magyar papírjait, nehezen talál rá vevőt - magyarázta Háda Bálint a nagy mértékű mozgásokat. Szerinte hozzátartozik, hogy a magánnyugdíjpénztárak kiesésével a magyar tőzsde még inkább ki van téve a külföldi szereplők vásárlásainak.

Az OTP-hez hasonlóan a többi hazai blue chip, vagyis nagy forgalmú részvény is esett. A második legkeresettebb papír, a Mol-részvény 17 350 forinttal kezdte a szerdai kereskedést, egy rövid emelkedés után lassan gyengülni kezdett, majd délután két és három óra között 800, négy óra körül újabb 1000 forintot esett. A kereskedés végén kissé erősödni tudott, így a keddi záróértékéhez képest végül 1130 forintos, 6,7 százalékos gyengüléssel zárt. A Richter 4,4, a Magyar Telekom 2,2 százalékos mínusszal zárt.

Nyugalom az állampapíroknál

Eközben magyar állampapírpiacon ma sem volt nyoma a részvénypiaci hisztériának, ami arra utal, hogy a részvények zuhanása nem kifejezetten a magyar gazdasági helyzetnek szól. Az állampapírok árfolyama némiképp emelkedett (a hozamok csökkentek), a forgalom nem volt kiemelkedő - mondták az [origo]-nak nevük elhallgatását kérő állampapír-kereskedők. A hozamok 0,15 százalékpont körüli mértékben estek. Amikor a részvénypiacokon beindult az árzuhanás, akkor az állampapírpiacon csak annyi történt, hogy az árfolyam-emelkedés, vagyis a hozammérséklődés nem folytatódott.

Kedden volt egy kis nyugalom

A tőzsdék tegnap délután nyugodtak meg először azóta, hogy a múlt csütörtökön masszív zuhanásba kezdtek, miután a befektetők úgy látták, hogy az amerikai és európai adósságválságnak nem született tartós megoldása, illetve a globális gazdasági növekedés a korábbihoz képest lassul. Az óriási eséseket tegnap a Fed - magyar idő szerint este negyed kilenckor - kamatdöntő ülése előtti várakozások állították meg.

Miután a Fed nem jelentett be további gazdaságélénkítő döntéseket, az amerikai tőzsdék óriásit estek, majd hirtelen pozitívba fordultak. Ezzel a pozitív lendülettel indultak az európai piacok is, miközben a Wall Street Journal a tőzsdeválságot követő blogjának nevük elhallgatását kérő kereskedőktől származó információja szerint az Európai Központi Bank folytatta az olasz és spanyol államkötvények vásárlását.