Szlovákián bukhat el az EU görögmentő csomagja

Vágólapra másolva!
Mivel Szlovákia az euróövezet része, az ország parlamentjének meg kell szavaznia a Görögország megsegítésére hivatott intézkedéseket, ellenkező esetben azok nem léphetnek életbe. A négy kormánypárt egyike, az SaS azonban "nem akarja finanszírozni a görög nyugdíjakat", ami a csomag bukásához vagy szlovák kormányválsághoz is vezethet a Bumm.sk hírportál írása szerint.
Vágólapra másolva!

Richard Sulík, a kormánypárti Szabadság és Szolidaritás (SaS) elnöke a hét elején kijelentette, nem fogják megváltoztatni elutasító álláspontjukat az újabb görög segéllyel, illetve az új uniós pénzügyi válságkezelési programmal (az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) módosított változata) kapcsolatban. "Amit ma az EU csinál, az olyan, mint ventillátorral oltani a tüzet" - nyilatkozta a politikus a Sme napilapnak. Szerinte az Európai Központi Banknak nem lenne szabad felvásárolnia a bajba jutott országok államkötvényeit, mivel ez egy adósságunióhoz vezető út, s végül "mi mindannyian a felelőtlen államok adósságát fogjuk fizetni".

Szerinte ez például azt is jelenti, hogy Szlovákia lakosai járulnak hozzá a görögök nyugdíjához, amivel nem tud egyetérteni, ezért el kell utasítani az újabb görög segélyt, illetve a segélyprogram hitelkeretének megemelését. Sulík hangsúlyozta, nem fogják megszavazni a ratifikálást a szlovák parlamentben.

A Smer passzív segítségével az SaS nélkül is átmehet

A szlovák parlamentnek szeptemberben kellene ratifikálnia a válságkezelő intézkedéseket, s ha esetleg elbukna, annak komoly nemzetközi következményei lehetnének.

A kormánynak nincs elegendő szavazata, mivel az SaS-en kívül a Híd-frakcióban politizáló négy OKS-es képviselő, valamint a különutas Egyszerű Emberek szintén elutasítják a mentőcsomagot. Az ellenzéki SNS szintúgy. Robert Fico Smer-elnök másfél hónappal ezelőtt azt mondta, csak akkor szavazzák meg a mentőcsomagot, ha a koalíció egységes lesz a kérdésben. Azt üzenték, a kormány oldja meg maga a problémáit. Ficóék megtehetik azonban, hogy fű alatt mégis segítenek Radièovának.

Jelenleg tehát csupán 53 igen szavazata van a kormánynak, ám ennyi is elég lehet a ratifikáláshoz. Ehhez az kell, hogy a 150 tagú parlamentben a voksoláskor ne tartózkodjanak csak legfeljebb 105-en. A szavazás érvényességéhez legalább 76 honatya jelenléte szükséges, ebben az esetben elvileg 39 igen szavazat is elég lehet.

Tekintettel a fentiekre, a sikeres ratifikációhoz Robert Fico pártjának passzív segítsége kellhet. Mégpedig az, hogy az SaS, SNS, OKS, illetve Matovièék távolmaradása esetén a Smer 62 képviselője közül néhányan részt vegyenek a szavazáson. Több olyan forgatókönyv is lehetséges - függően a többi párt képviselőinek részvételétől - ahol Ficóék rejtett módon segíthetnek abban, hogy átmenjen a mentőcsomag.

Miroslav Èíž (Smer) nem kívánta kommentálni ezeket a felvetéseket. "Nem hiszem, hogy teljesen szabotáljuk majd a folyamatot, viszont ragaszkodunk álláspontunkhoz" - hagyta nyitva a kaput.

Martin Poliaèik (SaS) viszont nem számít arra, hogy a Smer rejtett segítséget nyújtana a koalíció többi pártjának. "Mindent megteszünk azért, hogy ez ne menjen át" - jegyezte meg.

A koalíció felbomlása is felmerült

Anton Marcinèin (KDH) szerint az SaS elutasítása a koalíció létét fenyegeti, s úgy vélte, ha a parlamentben nem szavazzák meg a mentőcsomagot, az gyakorlatilag Szlovákia kilépését jelenti az euróövezetből. Felvetette, hogy össze kellene kötni a ratifikációt a kormányfővel szembeni bizalmi szavazással. Jozef Kollár (SaS) ezzel kapcsolatban azt mondta, ez a lépés tovább élezné a pénzügyi piacokon tapasztalható feszült helyzetet.

Grigorij Mesežnikov politilógus úgy vélekedett, az SaS nem fogja megmásítani elutasító álláspontját, de emiatt szerinte nem kerül sor a kormánykoalíció felbomlására.

A cikk eredetileg a Bumm.sk hírportálon jelent meg.