"Magyar fiatalok, családalapítók rákényszerültek a devizahitelre"

Vágólapra másolva!
A magyar fiatalok, a családalapítók, akik tetőt szerettek volna a fejük fölé, egyszerűen rákényszerültek a devizaalapú hitelekre - állítja a Kormányzati Kommunikációs Államtitkárság az árfolyamrögzítési program indulásának napján. Az államtitkárság szerint a szocialista kormányok felelősek ezért.
Vágólapra másolva!

A 2002-től 2008-ig kormányzó szocialista és szabad demokrata kormányokat teszi felelőssé a Kormányzati Kommunikációs Államtitkárság a devizahitelek elterjedéséért Magyarországon. "A szocialista kormány olyan mértékben szűkítette és drágította a hitelfelvevők számára a korábbi kedvezményes forinthitelt, hogy a magyar fiatalok, a családalapítók, akik tetőt szerettek volna a fejük fölé, egyszerűen rákényszerültek a devizaalapú hitelekre" - fogalmaz a közlemény, amelyet az államtitkárság az árfolyamrögzítés indulásának napján adott ki.

Az államtitkárság szerint az elmúlt évek felelőtlen politikáját sok területen szokás emlegetni, de sokan egyetértenek valószínűleg abban, hogy az viszont egyenesen megbocsáthatatlan, hogy a magyar lakosság drámai eladósodását nyolc éven át a szociálliberális kormányzat tűrte, sőt becsukott szemmel nézte.

Agyonadóztatott magyarok

Az államtitkárság a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének számait idézi. "2011. június végén 1 225 419 lakossági jelzálog-fedezetű szerződés volt, ezek negyedénél már van valamilyen késedelmi probléma, több mint egytizedüknél (kb. 142 ezer) pedig 90 napon túli az elmaradás. A PSZÁF becslései szerint a több mint 301 ezer késedelmes tartozás közül mintegy 262 ezer, a mintegy 142 ezer 90 napon túl tartozó közül pedig 123 ezer a devizaalapú hiteltartozás" - áll a közleményben

A kormányzati kommunikáció hozzáteszi: ahogy az elmúlt nyolc évben az államadósság is brutálisan megnőtt (2002-ben még a GDP 53 százaléka volt, ez 2010-re 80 százalékra nőtt), ugyanígy az állandó megszorításokat nyögő és valahogyan boldogulni akaró lakosság is a hitelekhez menekült. A közlemény hangsúlyozza: az emberek rá voltak kényszerítve a hitelfelvételre, mert nem volt államilag támogatott otthonteremtési program, és mert az utolsó cseppig ki voltak zsigerelve a megszorítások és agyonadóztatott bérük miatt.

A közel 10 oldalas közlemény ezek után részletesen bemutatja a kormányzati intézkedéseket a devizahitelesek megsegítésére. Többek között felsorolja a nemzeti eszközkezelő felállítását, az árfolyamrögzítés beindítását, a lakásárverezési moratórium részleges feloldását.

Mindenki mérlegeljen!

A kormányzati közleménnyel párhuzamosan a Bankszövetség is közleményt adott ki. Ebben hangsúlyozzák, hogy "a banki szektor sem lát a jövőbe, így a jövőben esedékes kamatszintek, árfolyamok, gazdasági válsághatások pontos előrejelzésére bevált módszerek nincsenek. Mindazonáltal a bankoktól, a PSZÁF-tól, a kormányzattól és a hírportáloktól kapott tájékoztatások és elemzések széles körben elérhetőek" amelyek alapján mindenkinek saját körülményeit mérlegelve kell döntést hoznia arról, hogy érdemes-e beszállnia az árfolyam-rögzítési programba.

Az árfolyamrögzítés első napján az MKB Bank 87 fiókjában összesen mintegy kétszáz devizahiteles ügyfél érdeklődött péntek délelőtt a most először kérhető árfolyam-rögzítési konstrukció iránt, tudta meg a pénzintézettől az [origo]. Az OTP-nél kérdésünkre "néhány tucat" érdeklődőről számoltak be.