Árfolyamgát: az első napon alig voltak érdeklődök a bankokban

Vágólapra másolva!
Az MKB Bank 87 fiókjában összesen mintegy kétszáz devizahiteles ügyfél érdeklődött péntek délelőtt a most először kérhető árfolyamrögzítési konstrukció iránt, tudta meg a pénzintézettől az [origo]. Az OTP-nél kérdésünkre "néhány tucat" érdeklődőről számoltak be. Magyarországon megközelítőleg 100 ezer devizahiteles maradt el a törlesztésével és lenne jogosult az árfolyamrögzítésre.
Vágólapra másolva!

Az augusztus 12-én induló árfolyamrögzítési konstrukcióról a kormányszóvivői tájékoztatón is szó volt: Kovács Zoltán államtitkár azt mondta, "nincs szükség kapkodásra, hirtelen és elhamarkodott lépésekre, hanem higgadt, felelős, szakmailag megalapozott döntésekkel lehet csak érdemben lépni a bajba jutott hitelesek védelmében". A tájékoztatón, mint arról beszámoltunk, az is kiderült, hogy a kormány különbizottságot állít fel a konstrukció terv szerinti működésének ellenőrzésére.

A Nemzetgazdasági Minisztérium felhívást tett közzé, melyben felhívja a pénzügyi nehézségekkel küzdő devizahitelesek figyelmét, hogy éljenek az árfolyamrögzítés lehetőségével. "Az árfolyamrögzítés igénylése után az adósok havi törlesztőrészlete azonnal a kedvezményes árfolyamon kerül elszámolásra. Az árfolyamrögzítés időszakának lejárta utána a havi törlesztőrészlet legfeljebb 15 százalékkal lehet magasabb, mint az árfolyamgát időszakában" - szól a felhívás.

Az adósoknak - mint megírtuk - ugyanakkor egyelőre nem áll az összes információ a rendelkezésükre a döntéshez, két jogszabállyal még adós a kormány. Nem lehet tudni, hogy pontosan mennyibe kerül majd az árfolyamrögzítés adminisztrálása és hiányzik, egy a rögzítés utáni időszakra vonatkozó rendelet is.

A konstrukció pontos feltételeit ide kattintva olvashatja el a Kormány.hu oldalon.