Négy európai tőzsdén betiltották a részvények áresésére való spekulációt

tőzsdekrízis, gazdasági válság, válság, értékpapírpiac, deviza, BUX-index, Buda-Cash Brókerház, bróker
Vágólapra másolva!
Az európai uniós tőkepiaci felügyelet, az ESMA bejelentette, hogy Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Belgium péntektől ideiglenesen betiltja tőzsdéin az úgynevezett short eladási ügyleteket. Ez az a konstrukció, amelyben a spekulánsok arra tesznek fel pénzt, hogy adott részvények árfolyama az általuk várt módon esni fog.
Vágólapra másolva!

A korlátozás a legnagyobb, tőzsdén forgó bankok és vállalatok értékpapírjaival való kereskedésre vonatkozik. Az ESMA péntekre virradóra tájékoztatott erről, miután előzőleg arra figyelmeztetett, hogy fokozni fogja a nyugtalankodó értékpapírpiacok felügyeletét. A bejelentés annak nyomán született, hogy a hét folyamán különféle híresztelések miatt esett a banki részvények ára az európai tőzsdéken. Az ESMA szerint a négy ország tőkepiaci felügyeletei azért foganatosítják a tilalmat, hogy korlátozzák a hamis hírek terjesztése révén történő tőzsdei nyerészkedést.

Az ESMA bejelentése után a francia tőkepiaci felügyelet, az AMF megerősítette, hogy péntektől 15 napra betiltja 11 bank és biztosítótársaság értékpapírjaival való shortolást. A tilalom vonatkozik egyebek mellett az olyan nagy bankok papírjaira, mint a BNP Paribas, a Societé Generale, a Credit Agricole és Natixis. A vezető biztosítótársaság, az AXA részvényeivel sem szabad shortolni péntektől.

A belga és spanyol tőkepiaci felügyelet ugyancsak bejelentette a short-ügyletek leállítását. Belgiumban ez négy, Spanyolországban pedig 16 pénzintézet részvényeire vonatkozik. A belga tilalom meghatározatlan időre, a spanyol pedig 15 napra szól. Hasonló lépésekhez folyamodott Olaszország is, de a korlátozás részletei egyelőre nem ismertek.

A görög tőkepiaci felügyelet hétfőn tiltotta be két hónapra az athéni tőzsdén bejegyzett részvényekre a határidős eladási ügyletek kötését.

Short-ügyletek teljesítése nem azonnal, hanem a jövőben történik. Az eladó olyan értékpapírokat értékesít, amely nincsenek a tulajdonában, de azokat később vissza is vásárolja. Short pozícióval mindig az árfolyamok esésére spekulálnak a befektetők. Válsághelyzetben lévő piacokon a shortolás megnöveli az áresések lehetőségét, ami rendellenes piaci működéshez és rendszerkockázatok kialakulásához vezet.