Kína újra lépett, nemzetközi pénzzé tenné a jüant

Vágólapra másolva!
A jüan nemzetközivé tételét elősegítendő, keddtől egész Kínában szabaddá vált a külföldi üzletek jüanban bonyolítása. A következő lépés az országba irányuló külföldi működőtőke-befektetések kínai valutában történő kiegyenlítése lehet.
Vágólapra másolva!

A kínai és a Kínával kereskedő exportőrök és importőrök ezentúl az egész ország területén jüanben bonyolíthatják külföldi üzleteiket - jelentette be kedd délután a kínai központi bank. A lépés a szigorúan szabályozott kínai nemzeti valuta nemzetközibbé tételét, világvalutává válását segítheti elő.

A jüan használatának kiterjesztése a jelenlegi, 12. ötéves tervben (2011-15.) is kiemelt helyen szerepel, mivel az potenciálisan ösztönözheti a kereskedelmet és a beruházásokat. A kínai kormány először 2009 júliusában engedélyezte a jüan használatát a határokon átívelő üzletekben, ezután tavaly már 20 közigazgatási egység számára adott jogot erre. Központi engedéllyel az idei első félévben összesen 957,57 milliárd jüan (28,3 ezer milliárd forint) értékű üzletet bonyolítottak kínai fizetőeszközben, több mint tizenháromszor annyit, mint az előző év hasonló időszakában - derül ki a központi bank statisztikáiból.

A kínai valuta nemzetközi használatát elősegítendő, a vezetés az országba irányuló külföldi működőtőke-befektetés jüanban történő kiegyenlítését is szorgalmazza. Elsőként Hongkongnak lesz lehetősége a Kínában való közvetlen befektetésre. A különleges igazgatású terület vállalatai próbaképp húszmilliárd jüan (591 milliárd forint) értékben invesztálhatnak a kínai értékpapírpiacokon, Li Ko-csiang miniszterelnök-helyettes ezt múlt heti hongkongi látogatásán jelentette be.

A jüan nemzetközivé tétele azért is fontos célja a kínai kormánynak, mert érdekelt abban, hogy a dollár globális pozíciója meggyengüljön.