Az idő szorításában dúl a harc a jövő évi pénzekért a kormányon belül

Vágólapra másolva!
Rázós napok előtt áll a 2012-es költségvetés összerakását vezénylő Nemzetgazdasági Minisztérium, mert az [origo] információi szerint több minisztérium hatalmas, több tízmilliárd forintos pluszpénzeket követel magának, miközben  már egy hét sincs addig, hogy a kormány első olvasatban tárgyalná a büdzsé tervezetét. A kormányülés előtti két napban is intenzív egyeztetés lesz a tárcák és az NGM között.
Vágólapra másolva!

Feltorlódott a költségvetési egyeztetési folyamat. A kormány jövő hét szerdai, augusztus 31-i ülésén tárgyalja a jövő évi költségvetési törvényjavaslat-tervezetet, amelyet a költségvetésért felelős Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) terjeszt elő. Az [origo] költségvetési egyeztetési folyamatra rálátó forrásoktól úgy értesült, hogy óriási különbségek vannak az NGM és az egyes minisztériumok között arról, hogy mennyi pénzből is gazdálkodhatnak a tárcák. Ennek az lehet az egyik következménye, hogy jelen állás szerint a kormányülésre, a korábbi évekre jellemzőnél jóval több vitás pont fog kerülni.

Az NGM még július végén kiadta a tárcáknak a keretszámaikat, azt az összeget, amelyből jövőre gazdálkodhatnak. Ez megegyezik az év közepén elrendelt 250 milliárd forintos elvonással csökkentett idei összegekkel, vagyis jövőre még a 3 százalék körül várható inflációval sem emelkedne a minisztériumok elkölthető kerete.

Nincs pénz

Egy, a költségvetési egyeztetést ismerő forrás elmondása szerint sok tárca jelezte, ennyi pénzből képtelen megoldani gazdálkodását, ha ugyanannyi feladatot kell ellátnia, mint eddig. Információink szerint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium 65, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 90 milliárd forintot is meghaladó többlettámogatási igénnyel hozakodott elő az NGM-es illetékesekkel folytatott egyeztetéseken. Ez a két minisztériumnak ajánlott kerethez képest 30-40 százalékos extraigényt jelent.

Az elképzelések közelítése nem egyszerű, ugyanis a költségvetésért felelős államtitkár, Naszvadi György és munkatársai két hete jelezték, nem hogy többlettámogatásra ne gondoljanak a minisztériumok, hanem még lejjebb is csípheti az NGM a korábban kiadott keretösszegeket. Ennek oka, mint arról az [origo] beszámolt, hogy a költségvetési tervezési munka júliusi kezdetekor gondoltnál rosszabbak lettek a gazdasági kilátások, ezért aztán körülbelül százmilliárd forinttal rontják a költségvetési egyenleget. Ezt a lyukat egyebek mellett az államigazgatási kiadások visszafogásával lehet ellensúlyozni.

Értesülésünk szerint az elmúlt két hétben az NGM lefolytatta a minisztériumokkal az elsőkörös egyeztetést. A másodikkörös egyeztetésre viszont csak a kormányülés előtti két napban, jövő hétfőn és kedden kerül sor, azt követően, hogy hétfőn délelőtt a közigazgatási államtitkárok megvitatják a költségvetési tervet a mostani fázisában.

A folyamatra rálátó források azt valószínűsítik, hogy a kormányülésre jóval több vitás pont marad, mint az elmúlt években. "A kormány minden bizonnyal tárgyal a büdzséről augusztus 31-én, de hogy milyen mélységben tud a költségvetéssel foglalkozni, az a nagy ellentétek miatt kérdés" - érzékeltette a helyzetet az egyik kormányzati forrás.

Az augusztus végi határidőt tartani kell, de az egyezkedés utána is folytatódik

A költségvetés összeállításával egyébként már kétszer is késedelembe esett az NGM. Mint beszámoltunk róla, eredetileg június végén kellett volna belefogni a minisztériumoknak, hogy megtervezzék saját jövő évi gazdálkodási tervüket, de ebből július vége lett. A július végén kiadott NGM-es anyag augusztus 9-ét szabta meg a tárcaegyeztetések határidejéül (ez a dokumentum 4. oldalán található), de ezt sem sikerült tartani, ahogyan a közigazgatási államtitkári értekezlet sem volt erről a kérdésről ezen a héten.

A kormánynak azonban augusztus 31-én mindenképp tárgyalnia kell a költségvetésről, mert szeptember 1-jén át kell adnia a költségvetési törvényjavaslat tervezetét a Költségvetési Tanácsnak, bármilyen fázisban is lesz az anyag. Egy tavaly ősszel elfogadott törvény értelmében, az eddigiekkel szemben, a törvényjavaslatot a parlamenti benyújtás előtt a Költségvetési Tanácsnak is át kell néznie, és számolni kell három hetet arra, hogy esetleg a KT a tervezet átírását javasolja.

A KT-nak tíz napja van véleményt formálni a hozzá eljuttatott költségvetésről, azonban ha azzal nem ért egyet, akkor a kormánynak kötelessége újra megtárgyalnia a törvényjavaslatot, azt a KT újra véleményezi, és csak ezt követően nyújthatja be a kormány a parlamentnek a büdzsétervezetet. (Akkor is benyújtja a kormány a törvényjavaslatot, ha a KT esetleg másodszor is fenntartásokat fogalmaz meg vele szemben.)

Az NGM és a minisztériumok közötti egyezkedés addig is folytatódhat szeptemberben, és minden bizonnyal folytatódni is fog, a lényeg, hogy szeptember végén a kormány benyújtsa a parlamentnek a törvényjavaslatot.

Jövőre kell beváltani az ígéreteket

A jövő évi költségvetést árgus szemekkel figyelik majd a befektetők. Abban kell ugyanis a gazdálkodási tervre is lefordítani, bemutatni azt, hogy a Széll Kálmán-tervben, és még az annál is többet ígérő konvergenciaprogramban jelzett, 550 milliárd forintnál is nagyobb kiigazítás hogyan valósul meg, milyen területről, mennyit vesz el a kormány, és hogy ezek biztosítják-e a konvergenciaprogramban ígért 2,5 százalékos, GDP-arányos hiánycél elérését.

Ráadásul ez a kiigazítási igény ennél is nagyobb lehet a vártnál gyengébb gazdasági növekedés miatt. A megvalósítással kapcsolatos problémákat mutatja ugyanakkor, hogy, mint az [origo] megírta, a rokkantnyugdíjasok felülvizsgálata például az ígéretekkel szemben idén nagy eséllyel mégsem kezdődik meg, így aztán a jövő évi, ettől várt legalább százmilliárd forintos megtakarítás erősen kérdésessé vált.