A Mol ügyében hallgatják ki kedden Ivo Sanadert

Vágólapra másolva!
Ivo Sanader volt horvát miniszterelnököt kedden várhatóan kihallgatják azzal a gyanúsítással kapcsolatban, amely szerint tízmillió euró kenőpénzt kapott, hogy a Mol megszerezhesse az INA horvát olajtársaság irányítási jogait - jelentették hétfőn hírügynökségek a horvát fővárosból.
Vágólapra másolva!

A korrupciós ügyekre szakosodott ügyészség, az USKOK délután hallgatja ki Sanadert a zágrábi Remetinec-börtönben - mondta a politikus egyik ügyvédje. A több korrupciós ügyben is érintett Sanadert tavaly decemberben fogták el Ausztriában, másfél hónapja adták ki Horvátországnak. A feltételezések szerint a konzervatív politikus hűtlen kezeléssel is megvádolható, mert kormányfői időszaka alatt milliós nagyságrendben kerültek szabálytalanul állami pénzek pártja, a Horvát Demokratikus Közösség kasszájába.

A Mol már korábban visszautasította az INA privatizációjával összefüggésben a vállalatot és Hernádi Zsolt vezérigazgatót ért gyanúsításokat. Sanader szintén tagadja a korrupciós vádakat.

Jadranka Kosor jelenlegi horvát kormányfőt hétfőn újságírók Pulában a Molról, illetve a Mol INA-részesedéséről is kérdezték. Kosor azt mondta, hogy kormányának mindent meg kell tennie a horvát nemzeti érdekek védelmében, majd hozzáfűzte: "Amikor törvényekről van szó, országunknak EU-tagként kell cselekednie, és az EU érvényes joganyagán alapuló törvényeket és szabályozásokat kell alkotnia".