Tagadta a molos vesztegetést a volt horvát kormányfő

MOL
Vágólapra másolva!
Ivo Sanader volt horvát minszterelnök keddi kihallgatásán tagadta, hogy a Mol megvesztegette volna az INA irányítási jogainak megszerzése érdekében. Azt állította, az akkori kormányban mindenki belelátott a Mollal folytatott tárgyalásokba.
Vágólapra másolva!

Keddi kihallgatásán Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök visszautasította azt a gyanúsítást, mely szerint tízmillió euró kenőpénzt kapott a Moltól azért, hogy a Mol 2009-ben megszerezhesse az INA horvát olajtársaság irányítási jogait - tájékoztatta a horvát sajtót kedden Cedo Prodanovic, Sanader ügyvédje.

A politikust a korrupciós ügyekre szakosodott horvát ügyészség, az USKOK hallgatta ki, miután a nyár folyamán egy Interpol-körözés alapján Ausztriában elfogták, majd kiadták Horvátországnak. A Mol már visszautasította a vállalatot és Hernádi Zsolt vezérigazgatót ért gyanúsítást.

A Novi list nevű újság internetes oldalán olvasható tudósítás szerint az ügyvéd közölte, a keddi kihallgatáson Sanader nem válaszolt a feltett kérdésekre, de igyekezett cáfolni a vádat, részben megismételve a parlamenti vizsgálóbizottság előtti védekezését. Kijelentette, az akkori kormányban, a koalícióban mindenki tudott az INA irányítási jogainak átadásáról, Stjepan Mesic köztársasági elnököt is beleértve.

Sanader megerősítette, hogy - a jelenleg börtönben lévő - Damir Polancec gazdasági miniszter rendszeresen beszámolt a tárgyalások állásáról neki, valamint a HDZ (a Horvátországot 2003 óta irányító jobboldali kormánykoalíció nagyobbik pártja) elnökségének és a kormány többi tagjának. Ezenkívül abszurdnak nevezte a felvetést, mely szerint a Mol ajándékba kapta az INA irányítását, mondván, a legnagyobb részvényesnek a világon mindenütt járnak ilyen jogok.

Korábbi sajtóértesülések szerint Sanader gyanúsításának alapja Robert Jezic üzletember terhelő vallomása. Az ő állításairól Prodanovic azt mondta, feltehetően a saját büntetőügyeiben szeretne velük jobb pozíciót kiharcolni magának.