Tizenkét milliárd dollárnyit pusztított Irene

Vágólapra másolva!
Végleges összeget csak a vihar által legjobban sújtott államok adatainak, valamint a szezonvégi idegenforgalmi veszteségeknek az  összesítése után lehet majd kikalkulálni, de az előzetes becslések szerint akár a 12 milliárd dollárt is elérheti az Egyesült Államok keleti partvidékére a múlt hétvégén lecsapó Irene hurrikán okozta pusztítás.
Vágólapra másolva!

A trópusi viharrá szelídült Irene hurrikán okozta gazdasági károk - a tönkrement utaktól az elbukott szállodai foglalásokig - elérhetik a 12 milliárd dollárt - írja a Wall Street Journal online kiadása közgazdászok és biztosítási szakemberek előzetes becsléseire hivatkozva.

Végleges összeget csak a vihar által legjobban sújtott államok adatainak, valamint a szezonvégi idegenforgalmi veszteségeknek az összesítése alapján lehet kikalkulálni. Amennyiben a kárérték meghaladja a tízmilliárd dollárt, az Irene felkerülhet az elmúlt két évtized anyagi értelemben legpusztítóbb viharainak 10-es toplistájára. A listát a 2005-ben Louisianában és Mississippiben tomboló Katrina vezeti, 105,8 milliárd dollárnyi kárral. A második helyen az 1992-es Andrew áll 45,6 milliárd dollárral, a harmadikon pedig a 2008-as Ike 45,6 milliárddal.

Az Irene hurrikán nyomán ismét fellángoltak a költségvetési viták Washingtonban, miután egy vezető republikánus politikus hétfőn kijelentette, hogy a viharkárok helyreállítására fordított összegeket a költségvetés egyéb tételeinek csökkentésével kell ellensúlyozni. "Igen, a szövetségi vezetésnek szerepet kell vállalnia, és igen, megtaláljuk az ehhez szükséges pénzt. De ezt ellensúlyozandó, más területeken megtakarításokat kell végrehajtanunk " - jelentette ki a Fox Newsnak nyilatkozva Eric Cantor, a republikánusok egyik képviselőházi vezetője.

A hivatalos kormányzati összesítés a veszteségekről még nem készült el, de már most nyilvánvaló: a Fehér Háznak pótlólagos költségvetési eszközökért kell fordulnia a kongresszushoz azért, hogy fedezni tudja a helyreállítás költségeit. A katasztrófaelhárításért felelős szövetségi ügynökség kasszájában jelenleg 972 millió dollár van, ezért a szervezetnek le kellett állítani az előző katasztrófák okozta károk helyreállítását, hogy elegendő pénze maradjon az Irene áldozatainak mentésére és megsegítésére.

Az Irene - amely ugyan sokat vesztett erejéből, mire elérte az Egyesült Államok északkeleti részét - összesen tizenegy szövetségi államban szedte áldozatait. Korábban tombolása a Dominikai Köztársaságban három, Puerto Ricóban pedig egy ember életét követelte. Az USA-ban a legújabb összesítés szerint 44-en vesztették életüket. Barack Obama elnök kilenc államban hirdetett szükségállapotot, amivel a mentésben és a helyreállításban való szerepvállalásra kötelezte a szövetségi kormányzatot.

A hurrikánról szóló összes [origo]-s cikket itt olvashatja.