Lemondott a Budapesti Értéktőzsde elnökségéről Patai Mihály

Vágólapra másolva!
Nem sikerült konszenzust teremtenie a kereskedési rendszer körül kialakult vitákban - tőzsdei szakértők szerint ez állhat Patai Mihály hétfőn bejelentett távozása mögött. A Budapesti Értéktőzsde kedden rendkívüli közgyűlést tart új kereskedési rendszer bevezetése miatt.
Vágólapra másolva!

Lemondott a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) elnöki tisztéről Patai Mihály, az UniCredit Bank elnök-vezérigazgatója hétfőn - értesült az MTI. Patai 2008. decembere óta töltötte be az elnöki tisztséget, idén áprilisban választották meg másodszor a posztra. Az elnök már első megválasztásakor közölte, hogy a BÉT igazgatóságát addig irányítja, amíg sikerül konszenzust elérnie az egyes kérdésekben. A tőzsdét jól ismerő szakértők az MTI-nek azt mondták, vélhetően az vezetett Patai Mihály lemondásához, hogy nem sikerült konszenzust teremtenie a kereskedési rendszer körül kialakult vitákban.

A magyar befektetési szolgáltatók hétfőn sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a felügyelet, a jegybank és a kormány közbenjárását kérik annak érdekében, hogy a Budapesti Értéktőzsde osztrák főtulajdonosa halassza el az új kereskedési rendszer bevezetését a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT). A BÉT forgalmának 47 százalékát adó öt tőkepiaci szereplő szerint a tervezett intézkedés, amely szerint a BÉT-en párhuzamosan működne a jelenlegi és az új kereskedési rendszer, veszélybe sodorja a magyar tőkepiac 20 éves eredményeit. A brókercégek szerint az új rendszer felesleges többletterhet jelent a befektetési szolgáltatóknak, amelyeket amúgy is sújt a pénzügyi válság. Álláspontjuk szerint az intézkedéssel magyarországi munkahelyek is veszélybe kerülnek, mert lehetővé tenné, hogy - mint írják -, a "hazai piacot külföldi cégek lepjék el".

A BÉT kedden rendkívüli közgyűlést tart, amelynek napirendjén szerepel a Xetra kereskedési rendszer bevezetése.