Svájc bevetette a frankfegyvert, Magyarországnak is jót tesz

Svájci Nemzeti Bank, svájci jegybank, Bern
Vágólapra másolva!
Hatalmasat zuhant a svájci frank árfolyama, miután a svájci jegybank bejelentette, hogy drasztikus lépésekre is hajlandó a frank erősödésének megállítására. Az árfolyam rögzítése azt jelenti, hogy tartósan 220-230 forintos sávba eshet le a frank, de egy elemző szerint ettől még nem várható azonnal a magyar gazdasági bajok megoldása.
Vágólapra másolva!

Kedd délelőtt szinte egy pillanat alatt óriásit zuhant a frankárfolyam a nemzetközi piacon, miután a svájci jegybank (SNB) közölte, az euróval szemben az 1,20-as szint lesz a minimális árfolyamcélja, és ez az árfolyam még mindig túlértékeltnek számít az euróval szemben.

A minimális árfolyamcél azt jelenti, hogy a jegybank nem fogja engedi, hogy e szint alá kerüljön az euróval szembeni árfolyam, ennek elérése érdekében korlátlan likviditást bocsát a piacokra, és a közlemény alapján ezt a gyakorlatot a jövőben is fenntartják. Ahogy azt az [origo] megírta, a korlátlan likviditás, más néven a pénznyomda beindítása hozzájárulhat a frank tartós gyengüléséhez.

Segítség a magyar adósoknak

A svájci jegybank mostani lépése a mintegy 1,25 millió magyar devizahiteles számára rendkívül jó hír. A bejelentésre azonnal gyengülni kezdett a frank az euróval szemben, és ez rögtön kedvezően hatott a frank/forint keresztárfolyamra is, amely 225 forint alá süllyedt.

A svájci frank forinttal szembeni árfolyama augusztus 9-én érte el eddigi csúcspontját, 273 forintos szinten. Ezzel három év alatt szinte megduplázódott a frank forinttal szembeni érteke, hiszen 2008 nyarán még 140 forint környékén járt az árfolyam. A hirtelen frankerősödést nem a forint vagy a magyarországi gazdasági helyzet indokolta, hanem az amerikai és európai adósságválság miatti kockázatkerülés és az euró gyengülése.

"A frank az euróövezeti államadósság-válság foglya", írta korábbi elemzésében a Raiffeisen Bank, amely szerint, amíg nem kezelik hosszú távon a problémát, addig a frank nem fog jelentősen gyengülni. A svájci frank euróval szembeni árfolyama ezekben a napokban megközelítette a paritást, vagyis egy svájci frank közel annyiba került, mint egy euró. Augusztus közepén svájci lapok arról írtak, hogy a svájci jegybank és a svájci kormány a frankerősödés megakadályozásáról tárgyal, és egy árfolyamküszöb bevezetését tervezi. Az akkori lapértesülések szerint a küszöb 1,10 frank/eurónál lett volna, ezt írta felül a mostani bejelentés, az 1,20-as árfolyamcél.

Üzenet a piacnak

Németh Dávid, az ING makroelemzője, és Tardos Gergely, az OTP Bank elemzési központjának vezetője szerint az SNB lépése üzenet a piacok felé, hogy Svájc kemény lépéseket is hajlandó alkalmazni a frankerősödés ellen. Németh szerint a svájci jegybank ezzel a lépéssel egy újabb erősödési hullámot tört meg, amelynek eredményeként - a kedvezőtlen nemzetközi hangulat alapján - újból a paritás felé vette volna az irányt a frank, vagyis egy euró annyit ért volna mint egy frank. "Azt gondolom, alapvetően tudja tartani a jegybank ezt a pozíciót a folyamatos frankkibocsátással" - tette hozzá a szakértő. A kockázatot az jelenti, hogy a franknyomda beindítása inflációs nyomást okozhat a gazdaságban, ezért úgynevezett sterilizációt kell alkalmazni, vagyis ki kell vonni a pénzt a piacról. (A pénzkivonásnak költségei vannak, leegyszerűsítve a piacról a jegybankba áramló betétekre fizetett kamat, ami azonban nagyon alacsony szinten van.)

Németh Dávid szerint azt egyelőre lehetetlen megjósolni, meddig tartja érvényben az árfolyamküszöböt a svájci jegybank. Ennek eltörlésére akkor kerülhet sor, ha rendeződik az adósságválság és az eurózónába vetett befektetői bizalom megerősödik. A mostani döntés mellett szólt az is, hogy a frankerősödés miatt számos európai országban egyre romlottak a frankhitelek fizetési mutatói, egyre több lett a késedelmes hitel, ez pedig közvetve a svájci gazdaságra, ezen belül az exportra is rossz hatással van. "Arról van szó, hogy például az olasz bankok Európa számos országában, köztük például Magyarországon is helyeztek ki frankhiteleket, a romló portfólió az anyabank helyzetére, ezen keresztül az olasz gazdaságra is hatással lehet" - tette hozzá Németh.

Az ING szakértője szerint, bár a mostani frankárfolyam-zuhanás a forinttól független dolog, mint ahogy a frank erősödése is az volt, ha a frankárfolyam tartósan ezeken a szinteken marad, az mindenképpen javíthatja Magyarország megítélését. "Az alacsonyabb árfolyamon ugyanis kevesebb lesz a bedőlő hitel, vagyis csökken a magyar eszközök kockázata. Ahhoz azonban a 220-230 forintos árfolyam még kevés, hogy a lakossági fogyasztást, ezen keresztül pedig a gazdasági fejlődést meglódítsa" - mondta Németh Dávid, aki hozzátette: kedvező a magyar adósok szempontjából, hogy a svájci jegybank a másik oldal felé, vagyis a frankgyengülés irányában engedékenyebb lehet a következőkben.

Bevetették a fegyvert

"Az eddigi lépések nem értek célt, ezért döntött úgy a jegybank, hogy bejelent egy minimum árfolyamkorlátot az 1,20-as euró/frank árfolyamon" - kommentálta Tardos Gergely, a svájci jegybank keddi döntését. A szakember elmondta, a svájci döntéshozók belátták, hogy a jelenlegi erős frank felmérhetetlen károkat okozhat a svájci gazdaságnak és ezt el kell kerülni.

"A mostani lépést eddig politikai okokból halogathatta a svájci jegybank. Az SNB ugyanis a kantonok kezében van, amelyeknek a jegybanki osztalék a legfontosabb bevételi forrásuk és a korábbi átmeneti intervenciók alapján tartottak a veszteségektől. Ugyanakkor a veszteségeket pont az intervenciók átmeneti jellege okozta, hiszen az intervenciók múltbeli felfüggesztése utáni frankerősödés miatt, az SNB veszteséget szenvedett el a korábban vásárolt eurón" - fogalmazott Tardos Gergely. A szakember hozzátette, mára vélhetően belátták a politikusok, hogy az erős frank óriási problémát okoz a svájci gazdaságnak, miközben egy végleges felső árfolyamkorlát esetén nincs átértékelődési veszteség, a frankkamatoknál magasabb eurókamatok miatt pedig a halmozódó eurótartalékokon is nyereséget realizál a svájci jegybank.

Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

"Ráadásul az 1,20-as euró/frank árfolyam alatt vásárolt euróállományon is nyeresége van a jegybanknak" - fogalmazott a szakember és hozzáfűzte, az elmúlt hetekben elemzők gyakran használták azt a kifejezést, hogy atomfegyver kell a frankerősödés megállításához. "Az SNB most bevetette ezt a fegyvert és megakadályozta, hogy a gazdasági teljesítmény szempontjából indokolatlan frankerősödéssel Svájc a világ bajait importálja" - fogalmazott Tardos.

Elmondta azt is, hogy mivel a svájci jegybank korlátlan mennyiségű frankot teremthet növelve annak kínálatát, bármilyen külső frankkereslet esetén meg tudja állítani annak erősödését. Ha a piaci szereplők meg is próbálják adott szint fölé vinni az árfolyamot, ez nem fog nekik sikerülni a gyakorlatilag végtelen források miatt, és előbb-utóbb nem fogják pénzzel bírni a spekulációt - tette hozzá Tardos. (A másik oldalon ez nem lenne igaz, vagyis a frank gyengülésének megállításánál a jegybank forrásai végesek lennének, mert ott a saját devizáját kellene vásárolnia.)

Az Equilor brókercég elemzői szerint a svájci jegybank egyelőre csak a kommunikáció szintjén alkalmazza a korlátlan likviditást, egy átmeneti időszakot követően visszatérhetnek a vevők a frank piacára, ez pedig próbára teheti a svájci jegybank kelléktárát. Az Equilor szerint tehát kérdéses, hogy az SNB ellen tud-e állni a nyomásnak.