A felfüggesztett OTP nélkül is 3 százalékot esett a BUX

OTP Bank, bankfiók
Vágólapra másolva!
A kedvezőtlen nemzetközi hangulat miatt jelentős eladói nyomás alá került a budapesti tőzsde, az OTP és FHB papírokat pedig felfüggesztették. A BUX a bankpapírok nélkül is 3 százalékos mínusszal zárt.
Vágólapra másolva!

Az OTP és az FHB részvényei nélkül is 3 százalékot esett a Budapesti Értéktőzsde fő indexe, a BUX. A mutató 16 540,74 ponton zárt, vagyis 2,94 százalékkal csökkent. A Mol-papírok 6,33 százalékkal, a Magyar Telekom részvényei 0,2 százalékkal, a Richter-részvények 4,83 százalékkal estek.

Az OTP és az FHB részvényeinek tőzsdei kereskedését hétfőn még a nyitás előtt felfüggesztették. A Budapesti Értéktőzsde a honlapján közölte, a bankok arról tájékoztatták a tőzsdét, hogy hétfőn várhatóan olyan információ válik publikussá, amely a cégek részvényeinek kereskedésére jelentős hatással lehet, erre tekintettel kérte részvényei kereskedésének a fenti tőzsdenapra történő felfüggesztését. (A tőzsdei határozat szerint "amennyiben a kibocsátó részvényeinek kereskedését befolyásoló információ a kereskedési idő vége előtt a tőzsdei szabályoknak megfelelően nyilvánosságra kerül, úgy a tőzsde vezérigazgatója a kibocsátó törzsrészvényeinek kereskedését határozattal visszaállíthatja" - ez azonban délután sem történt meg.)

Orbán Viktor miniszterelnök hétfő délután beszédet tartott a parlamentben, kormányfő közölte: otthonvédelmi akciótervében rögzíti a kormány, hogy a devizahitelesek rögztett árfolyamon egy összegben forintban kifizethetik az adósságukat, ahogy azt a Fidesz frakciója javasolta. A miniszterelnök szerint ez valójában teher- és kockázatmegosztás. Orbán szerint a legtöbb devizahitelt 155-160 forintos svájci frank árfolyamon vették fel, így 180 forintig az adó, a fölött a bank viseli. A kormányfő szerint a bankok stabilitását nem veszélyezteti a döntés, mivel a külföldi tulajdonú bankok mögött ott állnak az anyabankok, az OTP és az FHB mögött pedig ott áll az állam. Orbán arra kérte a kormánypártokat, a végtörlesztés mellett ne tegyék kötelezővé a hitelek forintra váltását vagy a forinthitelek nyújtását.

A gyengüléshez hozzátartozott, hogy a nyugat-európai piacok is estek hétfőn a görög adósságválság miatt. London 1,6, Párizs 4, Frankfurt 2,3, Milánó 3,9 százalékkal esett.

Pénteken az OTP és az FHB részvényei sokat veszítettek értékükből: a részvények eleve csökkenéssel nyitották a napot, és a rossz hangulatra rátett egy lapáttal a Fidesz-frakció javaslata. Az OTP-részvények kereskedését fel is kellett függeszteni a pénteki kereskedésben, mert napon belül tíz százalékot veszítettek értékükből. A papírok végül 11 százalékos mínuszban 3740, az FHB papírjai pedig 5,4 százalékos veszteséggel 589 forinton végeztek. Az irányadó mutató, a BUX pénteken 6,2 százalékkal 17 042 ponton zárta a kereskedést.