Jövő héten tárgyalhatja a parlament a végtörlesztésről szóló javaslatot

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök szóvivője szerint az ellenzéken múlik, hogy mennyi idő alatt fogadja el a parlament a devizahitelesek adósságának rögzített árfolyamon történő egyösszegű végtörlesztéséről szóló javaslatot. Szijjártó Péter azt mondta, hogy az erős bankoknak semmilyen módon nem kell aggódniuk.
Vágólapra másolva!

Szerdán ismét tárgyal a kormány a devizahitelesek adósságának rögzített árfolyamon történő egyösszegű végtörlesztéséről, és ha jóváhagyja a Nemzetgazdasági Minisztérium által előkészített jogszabálytervezetet, a parlament a jövő héten elkezdheti a tárgyalását - közölte a miniszterelnök szóvivője kedden.

Szijjártó Péter hozzátette, amint a Ház elé kerül a javaslat, az ellenzéken múlik, hogy azt egy vagy két hét alatt, vagy adott esetben egy nap alatt fogadja el az országgyűlés.

A végtörlesztést érintő külföldi reakciókra a szóvivő azt válaszolta: pénzügyileg tartható megoldást hoz a kabinet javaslata. Azoknak a bankoknak, amelyek mögött erős anyabankok állnak külföldön, semmilyen módon nem kell aggódniuk, ahogyan a magyar hátterű pénzintézeteknek sem - mondta. Szijjártó Péter közölte: az említett végtörlesztés lehetősége mindenkire vonatkozik, akinek az ingatlanjára terhelt devizaalapú hitele van.

A végtörlesztésről szóló kormánypárti javaslat - amelyet hétfőn nagyrészt Orbán Viktor is támogatott a parlamentben - 180 forintos frankárfolyamon és 250 forintos euróárfolyamon tenné lehetővé a devizahitelek végtörlesztését. Az ehhez igénybe vehető forinthitelek nyújtását várhatóan nem teszik kötelezővé a bankoknak, Orbán Viktor legalábbis úgy fogalmazott, megkéri képviselőtársait, hogy erről ne nyújtsanak be javaslatot.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az [origo] kérdésére azt mondta, nem számít arra, hogy ha a végtörlesztések tömegessé válnak, akkor a bankok visszafognák a cégeknek nyújtott hiteleiket. (Erről itt olvashat bővebben.)