Budai: 30 milliárdot spórolt az állam az elszámoltatásokkal

Vágólapra másolva!
Az elszámoltatásoknak köszönhetően az Omninvest vakcinagyártó 2,5 milliárd forintot fizetett vissza az államnak, a péti Nitrogénművek pedig 23 millió forintot. Az IKR Zrt.-nek 5 milliárd forintot nem utaltak ki - közölte Budai Gyula csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Több mint 30 milliárd forintot spórolt a magyar állam az elmúlt hónapokban az elszámoltatás keretében végzett vizsgálatok eredményeként - közölte Budai Gyula csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. Az elszámoltatási kormánybiztos kifejtette: a korábban vizsgált Omninvest vakcinagyártó cég 2,5 milliárd forintot fizetett vissza a büdzsébe, mivel nem arra fordította az állami támogatást, amire a szerződésben foglaltak szerint kellett volna. Felidézte, a támogatás összege 2 milliárd forint volt, amit kamatostul visszafizetett a társaság.

Az IKR Zrt. - az egyik legnagyobb hazai agrárpiaci integrátor - kereskedelmi bankoktól kapott, 80 százalékos állami garanciavállalású, 6,2 milliárd forint összegű hitelével kapcsolatos vizsgálatnak köszönhetően megmaradt a költségvetésben az az 5 milliárd forint, amelyet a kezességi szerződésben foglalt feltételek megvalósulása esetén lehívhattak volna a pénzintézetek az IKR csődközeli helyzete miatt. Az üggyel kapcsolatban emlékeztetett, kezdeményezte a nemzetgazdasági miniszternél, hogy az előző kormány által kötött, a kezességi szerződésről szóló szerződést mondják fel, tekintsék semmisnek.

A legnagyobb sikernek a péti Nitrogénműveket érintő vizsgálat eredményét nevezte Budai Gyula, ugyanis a társaság teljes egészében előtörlesztette a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) felé fennálló, jogszabály alapján, illetve egyedileg nyújtott, állami készfizető kezességgel biztosított hiteleit, összesen több mint 23 milliárd forintot. Kifejtette: a Nitrogénműveknek egy 52 millió eurós, továbbá egy másik, 10 milliárd forintos hitelének felvételéhez vállalt az állam készfizető garanciát.

A péti társasággal kapcsolatban a kormánybiztos korábban elmondta: azt, hogy az állam milyen garanciákkal rendelkezik, ha a cég csődbe megy, egy 2008. decemberi kormányhatározat rögzítette, amelyet azonban egy hónappal később úgy módosítottak, hogy a korábban felsorolt biztosítékok - így például a Nitrogénművek ingatlanvagyona és részvényei 76 százaléka - közül egy sem szerepelt benne. Azaz - Budai Gyula szerint - a cég úgy kapott 52 millió euró, továbbá 10 milliárd forint kölcsönt állami garanciával, hogy semmilyen fedezetet nem biztosított az állam javára.

Az elszámoltatási kormánybiztos csütörtöki tájékoztatóján közölte azt is, hogy az MFB a Nitrogénművek ügyében a hatóságokhoz fordult pénzmosás gyanújával. "Innentől kezdve különböző hatóságoknak kell vizsgálni, hogy a péti Nitrogénművek Zrt. miből teremtett elő hirtelen 23,5 milliárd forintot" - tette hozzá. Mindhárom említett ügyben az előző kormányzat kötött szerződést - jegyezte meg Budai Gyula.