Az önkormányzatok látták a devizahitelek kockázatát Orbán szerint

Vágólapra másolva!
Az önkormányzatoknak és a vállalkozásoknak szakértők segítettek belátni, hogy milyen kockázatot vállalnak, a védtelen magánszemélyeket viszont becsalták a devizahitelekbe - mondta Orbán Viktor a Metropolnak adott interjújában. A miniszterelnök szerint azok helyzetét is rendezik, akik szabad felhasználású jelzáloghitelt vettek fel.
Vágólapra másolva!

A kormány lezárja a bankárkorszakot, megvédi a becsapott embereket, véget vet annak, hogy minden veszteséget és kockázatot az emberek viselnek - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Metropol újság hétfői számában megjelent interjúban.

A kormányfő elmondása szerint a devizahitelesek ügyében a fő célcsoportot azok a családok jelentik, akiknél a hitel fedezete az otthona. Ebbe szavai szerint beletartoznak azok is, akik szabad felhasználású hitelt vettek fel, és fedezetként jelzálogot jegyeztek be az ingatlanra.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz azokkal az önkormányzatokkal és vállalkozásokkal, akik svájci frankban adósodtak el, a kormányfő azt mondta: "az önkormányzatoknál, cégeknél szakértők segítettek belátni, hogy milyen kockázatot vállalnak".

Orbán Viktor az interjúban megismételte az általa korábban már elmondottakat, miszerint Európát és benne Magyarországot a bankárkorszak tette tönkre, az, hogy az elmúlt 15-20 évben elhitették az emberekkel, hogy következmények nélkül lehet eladósodni, és hogy örökké nyakló nélkül lehet majd olcsó hitelekhez jutni. "Voltak olyan országok, mint Románia, vagy Lengyelország, ahol a kormányok megvédték az embereket a bankárkorszak rossz hatásaitól, Magyarországon ezzel szemben a vezetők a bankok oldalára álltak" - tette hozzá.

A miniszterelnök szerint érdemes élni a végtörlesztéssel, akár a rokonoktól és barátoktól összeszedett pénzzel, akár úgy, hogy forinthitelt vesznek fel. "Forintban sem jó adósnak lenni, de még mindig sokkal biztonságosabb, mint devizában" - mondta. Orbán szerint a kormány úgy kalkulál, hogy a bankok fognak forinthitelt nyújtani. Kényszerhitelezést azonban nem írnak elő, mert az valóssá tenné azokat a szerinte egyébként alaptalan félelmeket, hogy megrendülne a bankrendszer.

A 2012-es kormányzati munka egyik pontjának nevezte a devizahitelesek megsegítését, továbbá azt, hogy "kiteljesítsék a munkát és a családokat támogató adórendszert, és bezárják az adóelkerülést lehetővé tevő kiskapukat". A hamarosan beterjesztendő sarkalatos stabilitási törvény részeként az egykulcsos adó kérdése valószínűleg kétharmados törvény lesz majd - mondta Orbán.

A közmunkaprogramokról elmondta, hogy januártól tömegesítik az úgynevezett Start-munkát, a programban foglalkoztatottak számát 2012-ben kétszáz- és háromszázezer közé emelik. Orbán elmondása szerint jelenleg 595 ezer ember kap 28 500 forint jövedelempótló támogatást. "Az pedig föltett szándékom, hogy a ciklus végére minden ember számára, aki ma jövedelem¬pótló támogatást kap, a segély helyett a segélynél magasabb fizetéssel járó Start-munkát adjunk" - tette hozzá.