Magán spórol 37 milliárd forintot a kormány

Orbán Viktor miniszterelnök, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, költségvetés
Vágólapra másolva!
Zárolást, új szerződések kötését és a lejárók meghosszabbítását is elrendelte a kormány az idei 100 milliárd forintos költségvetési lyuk betömése céljából.
Vágólapra másolva!

Harminchét milliárd forintos zárolást rendelt el a kormány - ez derül ki a Magyar Közlöny legfrissebb, hétfői számából. Mind a kilenc minisztérium idei pénzkeretének egy részét befagyasztja a kormány a mostani rendeletével azt követően, hogy nyáron már elvont 183 milliárd forintot a 250 milliárd forintos kiigazítás részekén. A legnagyobb vesztes most a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, amelyre 16,5 milliárd forintos befagyasztás jut, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium 2,5 milliárd forintot lesz kénytelen nélkülözni.

A kormány év végéig még dönthet úgy, hogy a zárolt pénz elköltését engedélyezi, de erre kicsi az esély. A mostani zárolást ugyanis éppen azért rendelték el, mert a kormány a lassabb gazdasági növekedés miatt kevesebb adóbevétellel számolhat az idén, ami százmilliárd forintos költségvetési lyukat eredményez.

A zárolással egyetemben beszerzési tilalmat rendelt el a minisztériumoknál és háttérintézményeknél, tehát például bútort, autót, informatikai eszközt nem szerezhetnek be a költségvetési intézmények. Ezen kívül tilos ingatlan- és ingóság bérlésére, lízingjére új szerződést kötni, illetve a lejárókat meghosszabbítani. Ugyancsak tilos a beszállítói szerződéseket meghosszabbítani, újat kötni, és külsős személyekkel szerződést kötni.

A kormány ezek mellett maradványtartási kötelezettséget rendelt el a minisztériumoknál. A maradványpénz az, amit a tárcák az előző években nem költöttek el, de a Magyar Államkincstárnál vezetett számlájukon ott van. Ennek elköltése növelné az idei hiányt, hogy ez ne történhessen meg, ezért kell a maradványtartási kötelezettséget előírni.

A fent említett három intézkedést - amelyek közül csak a beszerzési stopot jelentette be Orbán Viktor kormányfő és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter két hete - a jövedéki és szerencsejáték-adó emelése, valamint az adóbeszedés felgyorsítása egészíti ki, ezekkel igyekszik a százmilliárdos lyukat betömni a kormány.