A válság miatt megduplázódott az öngyilkosságok száma Görögországban

Vágólapra másolva!
Miközben újabb takarékossági intézkedéseket szabott feltételül az EU és az IMF ahhoz, hogy Görögország megkapja a csőd elkerüléséhez szükséges hitelrészletet, kiderült: a válság kezdete óta közel duplájára emelkedett az öngyilkosságok száma az országban.
Vágólapra másolva!

A megszorító intézkedésekkel fizetnek Görögországban és szerte Európában azért, hogy megvédjék az eurót és azt a hatvan éve tartó erőfeszítést, hogy egységbe kovácsolják az európai kontinenst - írja hosszabb, Görögországról szóló elemzésében a Wall Street Journal üzleti napilap internetes oldala. Az írás szerint felvetődik a kérdés, hogy a görög gazdaság zsugorodásával párhuzamosan a társadalom mennyi ideig lesz képes szembenézni a nehézségekkel.

A görög GDP a második negyedévben mintegy 7 százalékkal maradt el az előző éves értékektől, miközben a kormányzat folyamatosan csökkenti a kiadásokat és emeli az adókat, amelyek a GDP mintegy 20 százalékát teszik ki. A munkanélküliség több mint 16 százalékos, a bűncselekmények gyakorisága és a hajléktalanok száma egyre nő, miközben a kivándorlás és a személyes csődök aránya is egyre emelkedik.

A görög helyzet súlyosságát jelzi, hogy az öngyilkosságok száma a válság előtti szinthez képest közel megduplázódott, így százezer lakosra mintegy hat ilyen eset jut az egészségügyi minisztérium adatai szerint. Görögországban az év első öt hónapjában mintegy 40 százalékkal lettek többen öngyilkosok, mint egy évvel korábban ugyanebben a periódusban. A kísérletek száma is megnőtt. Pénteken például válságos állapotban szállítottak kórházba egy férfit, aki adósságai miatt felgyújtotta magát egy bankfiók előtt Thesszalonikiben.

Egy brit orvosi lap, a The Lancet írása szerint az öngyilkosságok száma Európa többi részén is megugrott a pénzügyi válság kezdete óta, de a legnagyobb mértékben Görögországban. Néhány országban ugyanakkor a görögökénél nagyobb számot jeleznek az öngyilkossági mutatók, például az Egyesült Államokban százezerre tíz ilyen eset jut. Más kérdés, hogy Görögországban mindig az átlag alatt volt ez a szám. Ott ugyanis erősen megbélyegzik az öngyilkosságot, az ortodox egyház megtagadja a temetést az öngyilkosoktól, kivéve, ha az illető mentálisan beteg volt. Sok görög család ezért balesetet jelöl meg a halál okaként öngyilkos rokonuknál.

A Klimaka jótékonysági csoport szerint az általuk működtetett segélyvonalon korábban napi 4-10 hívást kaptak, de most vannak olyan napok, hogy akár száz hívás is befut. A hívó fél profilja szerintük a következő: 35-60 éves, anyagilag csődbe ment férfi, aki elvesztette identitását mint férfi, mint családfenntartó, aki ezért úgy érzi, hogy nem felel meg a társadalmi normáknak - mondta a Wall Street Journalnak a segélyvonal pszichológusa.

Mint arról korábban beszámoltunk, ma Magyarországon évente körülbelül 2500-an lesznek öngyilkosok, az öngyilkossági kísérletek száma ennek a tízszerese. Az okok között első helyen a szerelmi a csalódás áll, az esetek 30 százalékában pedig a gazdasági válsággal, az egzisztenciális kilátástalansággal magyarázzák tettüket az öngyilkossági kísérletet elkövetők. Az öngyilkosságok döntő hányadát 45-54 év közötti férfiak, valamint 70 év feletti idősek követik el Magyarországon. A statisztikák szerint átlagosan háromszor több férfi lesz öngyilkos, mint nő.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió illetékesei a görög kormánnyal azt közölték hétfőn, hogy zsugorítania kell az állami szektort, és javítania az adóbeszedés hatékonyságát ahhoz, hogy a következő hetekben elkerülhesse a csődöt. A görög pénzügyminiszter, Evangelosz Venizelosz "érdeminek és eredményesnek" nevezte a tárgyalást, és azt ígérte, hogy az ország végrehajtja azokat a megszorításokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a két hitelező szervezettől megkapja a hitelkeret következő részletét.

Görögország pénzügyi helyzete tovább rosszabbodott az elmúlt hetekben, ha az említett, nyolcmilliárd eurós részlet nem érkezik meg, a kormány a jövő hónapban nem fogja tudni kifizetni az esedékes béreket és nyugdíjakat. Venizelosz a Reuters kérdésére azt mondta, "természetesen" meg fog érkezni a pénz. A befektetők többsége szerint, ha így is történik, a csőd már elkerülhetetlen, csak annak ideje a kérdéses.