Bankszövetség: Többeknek okoz hátrányt a végtörlesztés, mint akik jól járnak

Devizadósság, forinthitel, végtörlesztés, hitelből vásárolt ház
Vágólapra másolva!
Az emelkedő országkockázatot, a gyengülő forintot, az esetleg megnövekvő forintkamatokat minden személy a bőrén érzi majd, de csak a devizahitelesek kisebb része szabadul meg kölcsönétől, mondja a Bankszövetség, amely az Alkotmánybíróságon megtámadja a végtörlesztésről szóló törvényt.
Vágólapra másolva!

A Magyar Bankszövetség szerint jóval nagyobb azoknak a száma, akiket a rögzített árfolyamon történő végtörlesztés negatív hatásai érinthetnek, mint azoké, akik ennek előnyeiből részesülnek, és ismét felhívják a figyelmet a végtörlesztés jelentős makrogazdasági, rendszerstabilitási és növekedési kockázataira.

A szövetség ismételten megerősíti véleményét, mely szerint a rögzített árfolyamon történő végtörlesztésről szóló törvény alkotmányellenes, így a jogszabály kihirdetését követően a bankok az Alkotmánybírósághoz, valamint az Európai Unió illetékes intézményeihez fordulnak.

A Bankszövetség már a végtörlesztési terv nyilvánosságra hozatalakor, két hete pénteken jelezte, hogy szerinte rendkívül veszélyes a Fidesz-KDNP frakciószövetség által bedobott, valójában a kormányból jövő terv. Múlt hétfőn azt is jelezte a Bankszövetség, hogy megtámadják a kormány elképzelését, ha azt a parlament is megszavazza. E hét hétfőn mégis egy nap alatt végighajtották a parlamenten, igaz, jelentősen szűkítették azok körét, akik ténylegesen igénybe fogják venni, de a Magyar Nemzeti Bank becslése szerint még így is a devizahitelesek 20 százaléka, megközelítőleg 250 ezer ember élhet a lehetőséggel.

A Bankszövetség mai közleményében megismétli: a parlament által megszavazott törvény hatálybalépése komoly károkat okozhat az egész magyar gazdaság működésében.

A törvény miatt előálló negatív pénz- és tőkepiaci hangulat már hatással volt a forint árfolyamára. Nem zárható ki, hogy az emelkedő országkockázat és a romló forintárfolyam kamatemelkedéshez vezet, ami egyrészt növeli az államadósság finanszírozásának költségeit, másrészt a vállalati és lakossági hitelkamatok emelkedését is okozza. Így negatívan érinthet több millió hazai lakossági és vállalati hiteladóst, akik forintban vették fel hitelüket. Fennáll a veszélye, hogy az emelkedő kamatkörnyezetben romlik az államháztartás pozíciója és a gazdasági növekedés lehetősége. Az intézkedés emellett mind az adósok, mind a hitelezők számára veszélyezteti a kiszámíthatóságot és a jogbiztonságot - sorolja közleményében a Bankszövetség.

A gyengülő forintárfolyam kihat azon devizaadósokra is, akik nem tudják igénybe venni a végtörlesztés lehetőségét, az emelkedő forintkamatszint pedig minden lakossági és vállalati forinthitellel bíró ügyfelet negatívan érinthet. Végül, de nem utolsósorban a növekedési kilátások várható visszaesése egyaránt hatással lehet minden magyar háztartásra és vállalatra, mivel rosszabbodnak a foglalkoztatás és a beruházások növekedésének esélyei - áll a közleményben.

A szövetség emlékeztet arra, hogy véleményüket már a rögzített árfolyamon történő végtörlesztés bejelentését követően ismertették, és a törvény szeptember 19-i parlamenti elfogadását megelőzően részletesebben ki is fejtették Orbán Viktornak és Matolcsy Györgynek írt levelükben. A törvénytervezet alkotmányellenességét megindokolva pedig levélben kérték a köztársasági elnököt, hogy küldje meg a jogszabályt aláírás előtti véleményezésre az Alkotmánybíróságnak.

Az elnökség ugyanakkor kész minden olyan egyeztetésre, amelynek célja, hogy a kormányzattal együttműködve keressen alkotmányos és törvényes keretek között megoldást a lakossági hiteladósokat sújtó problémákra - írta végezetül közleményében a Bankszövetség.