Járai: Új adókra lehet szükség

Vágólapra másolva!
A Költségvetési Tanács elnöke szerint a jövő évi költségvetés jelentős kockázatokat hordoz, a bevételek kisebbek lehetnek a tervezettnél, ezért a KT újabb adóemeléseket javasolt a kormánynak. A tanács ennek ellenére elfogadta a költségvetést, de Simor András, a Magyar Nemzeti bank elnök nemmel szavazott. Orbán Viktor jövő hét kedden tájékoztatja a kormánypártokat a költségvetésről.
Vágólapra másolva!

A Költségvetési Tanács (KT) egyetértett a kormány jövő évi költségvetési tervezetével, de az jelentős kockázatokat hordoz - mondta Járai Zsigmond, a Költségvetési Tanács elnöke pénteken, Budapesten sajtótájékoztatón. Járai Zsigmond a jelentős kockázatok között említette a nemzetközi környezetet, az eurózóna ideinél várhatóan alacsonyabb növekedését és a német gazdaság várhatóan kisebb GDP-bővülését. A KT összességében tarthatónak ítélte az államháztartás 2,5 százalékos jövő évi hiányát, de "jelentős erőfeszítésekkel".

Az elfogadó határozatot 2:1 szavazta meg a testület, Járai mellett Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke szavazott igennel, Simor András jegybankelnök pedig nemmel. A költségvetés KT általi elfogadása azt jelenti, hogy a kormánynak a szeptember 30-ai parlamenti benyújtás előtt nem kell másodszor is elküldenie a tervet a KT-nak. Akkor kellett volna ezt megtennie, ha a testület kifogást emelt volna a tervezettel kapcsolatban.

Simor az MNB előrejelzésének hisz

Járai azt mondta, a bizonytalanságok egyfelől abból fakadnak, hogy a külső környezet jövőre rosszabb lehet a most gondoltnál, másfelől pedig abból, hogy több fontos törvény (felsőoktatási, önkormányzati, adó-) nincs még elfogadva, bár ezek költségvetési hatásait a kormány már feltüntette a büdzsétervben. Elmondása szerint Simor részint azzal indokolta ellenszavazatát, hogy a számok nincsenek jogszabályokkal alátámasztva, valamint azzal, hogy az MNB GDP-növekedési és inflációs előrejelzését tartja reálisnak, melyek pesszimistábbak a kormány várakozásánál.

Járai közölte: az is kockázatot hordoz, hogy az adóbevételek esetleg kisebbek lesznek a tervezettnél. Ezért a KT azt javasolta, hogy újabb adók bevezetését is fontolja meg a kormány. Járai nem tért ki arra, hogy milyen adókról lehetne szó, saját véleményeként ugyanakkor azt mondta, szerinte a bürokráciacsökkentésben lehet még pénzügyi mozgástér. Hozzátette, a bizonytalanságok miatt kockázatot mérsékelheti a költségvetési terv 370 milliárd forintos tartaléka, mely 280 milliárd forinttal nagyobb, mint az idei tartalék.

Járai Zsigmond az [origo] kérdésére elmondta, a költségvetési tervezetben megemlíti, hogy számol a kormány a gazdaság fehéredésével, illetve hatékonyabb adóbeszedéssel, de az ebből remélt összeg nagysága nincs megjelölve, ahogy az ehhez szükséges jogszabály sincs készen. A jövő évi adórendszer kulcsainak számát firtató újságírói kérdésre azt válaszolta: "A Költségvetési Tanács nem számolta meg az adókulcsokat az adórendszerben". Az [origo] azon kérdésére, hogy mit szól az elmúlt hetek gazdaságpolitikai cikcakkjaihoz, nem kívánt reagálni.

Orbán jövő kedden beszél a kormánypártokkal

A Fidesz-KDNP parlamenti frakciója jövő kedden hallgatja meg Orbán Viktor miniszterelnököt és Matolcsy György gazdasági minisztert a jövő évi költségvetés tervezetéről. Ezt Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője közölte pénteki budapesti sajtótájékoztatóján, hozzátéve: a kormányfő és a tárcavezető "érdemben fog nyilatkozni" a részletekről. Előzetes egyeztetések a képviselőcsoport és a kabinet között nem voltak - tette hozzá, megjegyezve, hogy "elvi kérdésekben" tud állást foglalni, így például abban, hogy nem lesz többkulcsos adórendszer.

Azzal kapcsolatban, hogy - mint az a Heti Válaszban megjelent - Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, volt pénzügyminiszter elképzelhetőnek tartja az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) és az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) kivezetését, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: megvárná, mi lesz az előterjesztés.