Novembertől nő az alkohol, a dohány és a gázolaj ára

Vágólapra másolva!
Hétfőn megszavazta a parlament azt a törvényt, amely 45 helyett 30 napra csökkentené a törvények kihirdetése és hatálybalépése közötti legrövidebb időszakot. Erre amiatt volt szükség, mert a kormány november 1-jétől emeli a gázolaj, a dohánytermékek és az alkoholos termékek jövedéki adóját.
Vágólapra másolva!

Az eddigi minimum 45 helyett ezután csak 30 napnak kell eltelnie a fizetési kötelezettséget megállapító törvények kihirdetése és hatálybalépése között. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter javaslatát hétfőn a kormánypártok támogatásával, 246 igen szavazattal, 101 ellenében, egy tartózkodás mellett fogadta el az országgyűlés.

A jogszabály szerint a fizetési kötelezettségre és annak mértékére, illetve a fizetésre kötelezettek körére vonatkozó törvények kihirdetése és hatálybalépése között legalább 30 napnak kell eltelnie, kivéve, ha azok a fizetési kötelezettséget mérséklik és a fizetési kötelezettségek, valamint a fizetésre kötelezettek körét nem bővítik.

A nemzetgazdasági miniszter az államháztartási törvény módosítását azzal indokolta, hogy "az adójogi jogalkotás a gazdasági, költségvetési változásokra gyorsabban, hatékonyabban reagáljon". Indoklásában felidézte, hogy az államháztartási törvény eddig főszabályként 45 napban, az országgyűlési választások évében pedig 40 napban határozta meg a fizetési kötelezettséget megállapító vagy mértéküket megemelő törvények kihirdetése és hatálybalépése közötti idő minimumát.

A jogszabály-módosítás a kihirdetését követő napon lép hatályba, a parlament pedig arról is döntött, hogy sürgős kihirdetést kér a köztársasági elnöktől. A változtatást az tette szükségessé, hogy a kormány - egy szintén hétfőn emgszavazott törvény értelmében - november 1-jétől 13 forinttal emeli a gázolaj jövedéki adóját, továbbá növelné a dohánytermékek és az alkoholos termékek jövedéki adóját, valamint a játékadót.