Népszabadság: Jövőre jöhet az államilag támogatott lakáshitel

lakáshitel, ingatlan, lakáskulcs, ingatlanfedezet
Vágólapra másolva!
Új lakás vásárlásához legfeljebb 10 millió forint, használt lakás vásárlásához 5 millió forint államilag támogatott hitelt lehet januártól felvenni, ha a kormány elfogadja az Otthonteremtő Tanácsadó Testület javaslatát - írja a Népszabadság szerdai száma.
Vágólapra másolva!

Az Otthonteremtő Tanácsadó Testület javaslata szerint 2012-2014 között lehetne jelentkezni arra a legfeljebb öt évre szóló kamattámogatásra, mely az adósok terheit az első évben 3,5 százalékkal, a következő években 0,5 százalékkal csökkenti.

A kamattámogatásos konstrukciót nemcsak új, hanem használt lakáshoz is igénybe lehetne venni. Új lakás vásárlásánál legfeljebb 10 millió, használtnál legfeljebb ötmillió forintos hitelösszegig. A lap azt írja a forrásának megjelölése nélkül, hogy a javaslat már átjutott a közigazgatási egyeztetésen.

Államilag támogatott hitel most is van, de a feltételei szigorúak: az igénylő nem lehet időseb 35 évnél, illetve legalább két gyermek esetén 45 évnél. A kölcsönt csak új lakás építéséhez és vásárlásához, vagy meglévő lakás felújításához lehet felvenni.

Gergely Károly, a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. elnök-vezérigazgatója (aki az Otthonteremtő Tanácsadó Testület elnöke is) szerint ez a támogatott hitel nem azokat segítené, akik most devizahitelük végtörlesztésében gondolkodnak, hanem egy másik kört, akik olcsóbb hitel révén tudnának vevőként megjelenni a lakáspiacon. A tervek szerint azok nem vehetnék igénybe a lehetőséget, akiknek van már egy másik állami támogatású hitelük valamelyik más konstrukcióból -írja szerdai számában a Népszabadság. Gergely Károly a lapnak azt is mondta, hogy a nemzetgazdasági miniszter korábban fogadókésznek mutatkozott a javaslatra.