Jogsértő a telekomadó az Európai Bizottság szerint

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság szerint jogsértő a telekommunikációs cégekre 2010-ben kivetett különadó, mert a bevételeket nem a telekommunikációs szektor szabályozására fordították.
Vágólapra másolva!

A távközlési cégek különadójának eltörlésére szólítja fel Brüsszel Magyarországot. A távközlési szolgáltató cégeket sújtó, tavaly októberben bevezetett különadó eltörlésére szólította fel Magyarországot csütörtökön az Európai Bizottság.

Az uniós végrehajtó testület megítélése szerint ez az adó ellentétes a távközlési szektorra vonatkozó EU-jogszabályokkal, mert a szóban forgó adóból származó bevételeket a központi költségvetés használja fel, tehát nem arra fordítják, hogy azokból a távközlési szektor szabályozásának külön költségeit fedezzék.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szerint "a közös teherviselés és az abban való arányos részvétel európai érték". A többek között a távközlési cégek nyereségalapú adójának kivetése azt a célt szolgálta, hogy ezek a vállalatok is megkapják a közteherviselésben való arányos részvétel lehetőségét - tette hozzá a szóvivő. Ezért a nemzeti ügyek kormánya szerint nincs ok változtatásra, és vállaljuk az erről szóló vitát az Európai Bíróság előtt is - jelentette ki Szijjártó Péter.

Az Európai Bizottság úgynevezett indoklással ellátott véleményt küldött Magyarországnak, kérve a távközlési különadó eltörlését. Budapestnek két hónapja van arra, hogy tájékoztassa a végrehajtó testületet a foganatosított intézkedésről, amellyel eleget tesz a felszólításnak. Ha ezt nem teszi meg, az Európai Bizottság az Európai Bíróság elé viheti az ügyet.

Szijjártó márciusban nem látott gondot

Az Európai Bizottság márciusban jelentette be, hogy az Európai Bíróságon támadja meg francia és a spanyol kormány külön távközlési adóját - amellyel a köztévéket kárpótolják a reklámok megszüntetéséért 2009 óta -, és jogsértési vizsgálatot kezd Magyarország ellen, szintén a távközlési különadó miatt, amelyet tavaly októberben vezetett be a kormány. A magyar kormánytól két hónapon belül várják az indoklást Brüsszelben.

Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő márciusban azt mondta, a kormány álláspontja szerint a különadó minden tekintetben megfelel az európai uniós jogszabályoknak. A szóvivő ez azzal indokolta, hogy a közös teherviselés európai érték, és a távközlési cégek különadójának kivetésére éppen annak érdekében került sor, hogy az arányos és közös teherviselés valóban létrejöjjön.

Orbán Viktor kormányfő október közepén jelentette be, hogy a következő három évben évi 61 milliárd forintot kívánnak beszedni a távközlési és telekommunikációs cégektől, évi 70 milliárdot az energiacégektől és évente 30 milliárdot a kereskedelmi láncoktól. A költségvetés tervezetéből kiderült, hogy a kormány három évnél tovább számít az adókra. A különadók mértékét az árbevétel alapján határozzák meg. A távközlési vállalatoknak a nettó - vagyis áfa nélküli - árbevétel 0-6,5 százaléka közötti adókulccsal kell számolniuk - emlékzetetett közleményében az Európai Bizottság is.

Szabályozásra kéne költeni

Az uniós távközlési szabályozás és az úgynevezett engedélyezési irányelv pontosan meghatározza, hogy a tagállamok milyen díjakat vethetnek ki a távközlési szolgáltatókra és hálózat-üzemeltetőkre. A távközlési vállalatokra kivetett díjak csak bizonyos igazgatási és szabályozási költségeket fedezhetnek - főleg a felhatalmazások és ellenőrzések kapcsán felmerülőket.

Elvárás az is, hogy e díjak "tárgyilagosak, átláthatók és arányosak" legyenek. Ezenfelül a díjak bármely változásával kapcsolatban lehetőséget kell biztosítani az érdekelt feleknek álláspontjuk kifejtésére.

Több mint 4 százalékkal emelkedett az árfolyam

A hír nyomán kiadott gyorselemzésében az Equilor brókercég emlékeztet rá, hogy a Magyar Telekomnak 2010-ben 27 milliárd forint kiadást jelentett a különadó, és 2011-ben, valamint 2012-ben is azonos tétellel számolhat. Az adó "jelentősen rontotta a részvények megítélését", az új adóteher miatt a korábbi 70 forintot meghaladó osztalék 50 forintra csökkent. Az adó eltörlése "legalább 55 forintos többletet jelentene az árfolyamban" - áll az elemzésben.

Csütörtök délután háromnegyed kettő körül, két órával a hír nyilvánosságra kerülése után a Magyar Telekom részvényei 4,66 százalékkal, 22 forinttal drágábbank voltak az előző napi záróáruknál a Budapesti Értéktőzsdén. A többi vezető részvény (Mol, OTP, Richter) 1 százalék alatti, a BUX index valamivel 1 százalék feletti pluszban volt ekkor.

Az Equilor az EB-döntéssel jó esélyt lát arra, hogy a távközlési szektor megszabaduljon a különadó terhétől. "Elképzelhető azonban, hogy a költségvetési egyensúly fenntartása miatt a magyar kormányzat valamilyen egyéb formában biztosítja a szektorszinten 60 milliárd forintot kitevő összeget, ami a Magyar Telekom működését akár a mostanival azonos mértékben sújtaná" - olvasható az elemzésben.

Az [origo]-t kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.