Magyar részvétellel épülhet lovasközpont Kínában

Vágólapra másolva!
Egy debreceni technológiai és kulturális központ, valamint Kínában egy nemzetközi lovasközpont megépítését is célul kitűző együttműködési megállapodást írtak alá csütörtökön Debrecen városa, egy helyi cégcsoport, valamint Belső-Mongólia kínai tartomány vállalatainak képviselői. Kósa Lajos debreceni polgármester százmillió eurós befektetést remél a kapcsolattól.
Vágólapra másolva!

A debreceni repülőtér környezetébe tervezett Belső-Mongol Technológiai és Kulturális Park létrehozásáról írt alá együttműködési megállapodást csütörtökön a magyar tulajdonú Xanga Investment & Development Group, a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. és a kínai Belső-Mongólia tartomány két vállalata.

A budapesti Szépművészeti Múzeumban tartott aláíráson elhangzott, hogy az együttműködés a tervek szerint szervezett formában biztosít majd lehetőséget a belső-mongóliai cégek Magyarországra, azon belül is Debrecenbe településéhez. A Xanga csoport olyan ipariinfrastruktúra-fejlesztési beruházásokat valósít meg Debrecenben, amelyek alkalmasak a kínai technológiai transzfer fogadására, egyúttal lehetőséget adva új munkahelyek teremtésére.

A Xanga csoport 2012 során összesen húsz belső-mongóliai vállalat betelepülését várja a kialakítandó "gazdasági övezetbe" - mondta Herdon István, a Xanga ügyvezető-tulajdonosa. A cégcsoport reményei szerint a technológiai park fejlesztése mellett a logisztika és szállítás, a kultúra és hagyományőrzés, valamint a turizmus területén is várható együttműködés.

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere azt mondta, a fejlesztés előkészítése már önmagában harmincmillió eurós befektetést jelent, a város jövőre további hetvenmillió eurós befektetésre számít. A kapcsolat ugyanakkor kétirányú, a tervezett projektek között szerepel egy Belső-Mongóliában felállítandó Nemzetközi Lovas Kultúrközpont, mely lehetőséget biztosítani hivatott a magyar szakmai és pénzügyi befektetőknek a tartományban való megjelenésre.

A Debreceni Nemzetközi Repülőtér mellett már jelenlegi is épül egy ötvenezer négyzetméter alapterületű, a jövőben bővíthető logisztikai és cargobázis, a betelepülő vállalkozások számára. A reptérnek a Belső-Mongóliából érkező turizmus, valamint később indítandó oktatási csereprogramok kiszolgálásában is szerepet szánnak.

A partnerséget írásban is támogatásáról biztosító Nemzeti Fejlesztési Minisztérium reméli, hogy az együttműködés sikere esetén más kínai régiókkal is hasonló kapcsolatot lehet felépíteni - mondta Mendelényi Dániel, a magyar-kínai kétoldalú kapcsolatok összehangolásáért felelős kormánybiztosság titkárságának vezetője.

"Az elmúlt évben, a kormánnyal is együttműködve, sokat dolgoztunk azon, hogy kínai befektetések érkezzenek Magyarországra, ennek a munkának a gyümölcse ez a megállapodás. Reméljük, később még sokkal nagyobb beruházásokra kerülhet sor Debrecenben és terségében" - mondta az eseményen Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. igazgatóságának elnöke.