Hamarosan dönthetnek az új kamattámogatási rendszerről

Vágólapra másolva!
Az új kamattámogatást a tervek szerint a hátralékos (90 napon túli késedelemben álló) hiteladós igényelheti majd kisebb, alacsonyabb értékű lakás megvásárlása esetén.
Vágólapra másolva!

Hamarosan a kormány elé kerül a devizahitelesek megsegítését szolgáló kamattámogatási rendszer - derül ki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter írásbeli kérdésre adott válaszából. Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője a devizahitelesek megsegítését szolgáló kormányzati javaslatok felől érdeklődött, az erre adott miniszteri válasz kedden került fel az országgyűlés honlapjára.

Matolcsy György levelében azt írja, hogy az új kamattámogatást a tervek szerint a hátralékos (90 napon túli késedelemben álló) hiteladós igényelheti majd kisebb, alacsonyabb értékű lakás megvásárlása esetén. A támogatást 5 évre lehet majd igénybe venni, a mértéke az első évben a referenciának tekintett állampapírhozam 50 százaléka lenne, amely majd fokozatosan csökkenne 30 százalékra.

A miniszter a válaszában felidézi, hogy a 2011 májusában nyilvánosságra hozott Otthonvédelmi Akcióterv része volt a kamattámogatási program, a havi törlesztőrészletek rögzített árfolyamon való törlesztésének bevezetése, a Nemzeti Eszközkezelő létrehozása és a kilakoltatási moratórium - kényszerértékesítés-kvóták bevezetésével - feloldása mellett.

Matolcsy György a levelében kitér az Otthonvédelmi Akcióterv szeptemberi kiegészítésére is, ez tartalmazta az egyösszegű végtörlesztés lehetővé tételét rögzített árfolyamon, és azt is, hogy a forintban felmerülő költségek csak forintban követelhetők. Része volt a személyi jövedelemadó alóli mentesség biztosítása a fizetéskönnyítési konstrukciókban történő tartozás-átvállalás kapcsán, pozitív adóslista bevezetése, lakossági jelzáloghitelek transzparens árazása - sorolja.

Orbán Viktor miniszterelnök május 30-án jelentette be, hogy a kormány ötpontos akciótervben állapodott meg a bankszövetséggel. Ekkor közölték azt is, hogy bevezetik az otthonvédelmi kamattámogatást: az a bajba jutott adós, aki kisebb lakásba költözik, jelzáloghitelt vehet fel állami kamattámogatás mellett.