A végtörlesztést kihasználva hódítanának piacot a takarékszövetkezetek

Vágólapra másolva!
Miközben a bankok többsége kamatemeléssel igyekszik szűkíteni a forinthitelezést, a takarékbankok szövetsége adna forinthitelt. Ezzel bevallottan a piacuk egy részét szereznék vissza, amelyet állításuk szerint épp a devizahitelezés miatt vesztettek el.
Vágólapra másolva!

Megcélozták a forinthitelből végtörleszteni vágyókat a takarékszövetkezetek, amellyel az állításuk szerint épp a devizahitelezés felfutása miatt elvesztett pozíciójuk egy részét szereznék vissza a pénzügyi piacon.

"A fix árfolyamú devizahitel-végtörlesztésről rendelkező jogszabály ismét keresetté teheti a forintalapú jelzáloghiteleket, ami segítheti a takarékokat abban, hogy visszanyerjék a korábban elvesztett ügyfelek egy részét" - mondta Varga Antal, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) ügyvezetője. A szövetség szerint a takarékbankok 2003 és 2008 között, a devizahitelezés felfutásakor veszítettek piacukból, mivel "nem vettek részt az olcsó külföldi devizaforrással hajtott hitelezési versenyben".

A közlemény szerint 600 milliárd forint szabad forintforrás áll a takarékok rendelkezésére. A takarékbankok 10-11 százalékos hiteldíjjal lépnek be a forinthiteleikkel, amely ugyan olcsóbb, mint az OTP 13,5 százalék körüli szintre emelt ajánlata vagy az Erste 12,27-13,5 százalékos hitele, de megegyezik a Budapest Bank hirdetményében ajánlott szinttel.

Ahogy az [origo] korábban megírta, a végtörlesztés a hazai pénzintézeteket hozhatja helyzetbe, mivel a külföldi tulajdonú bankok elkezdték átcsoportosítani forrásaikat a bankadóval és a végtörlesztési kötelezettséggel sújtott piacon. A forinthitel iránti kereslet év végéig megemelkedik a végtörlesztési lehetőség miatt, a külföldi bankok hazai leányvállalatai azonban visszafogták hitelezésüket.

A hazai bankok előnyét azonban az OTP Bank egyelőre nem használja ki. Először úgy tűnt, valóban könnyen elérhetővé tenné a forinthiteleket a bank, az erről szóló hirdetményt azonban rögtön visszavonták, majd a többi bankkal hasonló módon kamatemeléssel jelezték, hogy csak drágán adnának forinthitelt. (Rogán Antal hétfő este közölte, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél és a Gazdasági Versenyhivatalnál kezdeményez vizsgálatot, hogy kiderüljön: a pénzintézetek a végtörlesztés lehetőségének bejelentése miatt emelték-e a forinthitelek költségeit..)

A magas forintkamatokat a takarékszövetkezeti hálózat törheti meg, amely alacsony devizahitel-állománnyal rendelkezik, ellenben bőséges forinteszközökkel bír ahhoz, hogy aktívan hitelezzen. Az OTSZ közleménye szerint a 6000 milliárd forint értékű devizajelzálog-hitelállománynak mindössze 1,4 százaléka van a tagszervezeteiknél, miközben a takarékok pénzzel való ellátottsága megfelelő: 100 forint betétre, 50-60 forint hitel jut.