További megszorító intézkedéseket vár Görögországtól az EU

Vágólapra másolva!
Görögország  várhatóan csak novemberben kaphatja meg a támogatására kidolgozott 110 milliárd eurós hitelcsomag következő részletét - közölte Jean-Claude Juncker, az EU pénzügyminisztereit tömörítő csoport elnöke hétfő éjjel. Közben felröppent a hír, hogy a görög miniszterelnök a távozását fontolgatja, ezt azonban később cáfolta a hivatala.
Vágólapra másolva!

További pénzügyi konszolidációs lépésekre szólították Görögországot az euróövezeti országok pénzügyminiszterei, miután Athén bejelentette, hogy nem tudja teljesíteni az idei államháztartási hiánycélt.

A miniszterek luxembourgi találkozóját követően, hétfő éjjel tartott sajtótájékoztatóján Jean-Claude Juncker, a miniszteri csoport elnöke ezt közölve ugyanakkor továbbra is kizárta, hogy bármilyen módon szóba kerülne Görögország kilépése az euróövezetből. Hozzátette: a miniszterek üdvözölték azokat az új lépéseket, amelyeket a görög kormányzat a múlt hét végén jelentett be. Fontosnak tartották ugyanakkor azok szigorú végrehajtását is.

Mint mondta, azt szeretnék, ha a következő években teendő kiegészítő intézkedésekről Görögország szorosan egyeztetne az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértővel. Azt is jelezte, hogy Athén várhatóan csak novemberben kaphatja meg a támogatására kidolgozott 110 milliárd eurós hitelcsomag következő részletét, 8 milliárd eurót. Juncker ezt azzal indokolta, hogy az uniós intézmények és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői csoportja még nem készítette el friss jelenését a görög helyzetről. Bizonyosságát fejezte viszont ki, hogy Görögország eleget tesz a szükséges feltételeknek, és megkapja a részletet.

A sajtótájékoztatón Olli Rehn, az Európai Bizottság pénzügyi felelőse is úgy vélte, Athén jó úton jár. Mint mondta, annak van kiemelt jelentősége, hogy Görögország a jövő évi hiánycélt teljesítse vagy túl is szárnyalja, az idén pedig még javítson eddigi teljesítményén. Kérdéses maradt, hogy a miniszterek a közeljövőben tartanak-e újabb - soron kívüli - találkozót a hitelrészlet felszabadításának érdekében, ahogyan azt korábban tervezték. Az azonban továbbra is várható, hogy az euróövezet országainak állam- és kormányfői a két hét múlva esedékes európai uniós csúcsértekezlet idején külön megbeszélést is folytatnak.

A luxembourgi sajtótájékoztatón Juncker és Rehn megerősítette, hogy a miniszterek megállapodtak azokban a feltételekben, amelyek mellett a hitelező országok biztosítékot kaphatnak a Görögországnak nyújtott támogatás visszafizetésével kapcsolatban. Ennek részleteit azonban nem közölték. Rehn csupán annyit mondott, hogy kiegyensúlyozott megállapodás született, Juncker pedig azt jelezte, hogy Finnországon kívül más ország nem jelezte igényét külön biztosítékokra.

Közben az Financial Times Deutschland azt írta, hogy Papandreu miniszterelnök a távozását fontolgatja, ezt az értesülést azonban a hivatala cáfolta a Bloomberg gazdasági hírügynökség jelentése szerint.