Már csak félszázalékos GDP-növekedést jósol 2012-re a Kopint-Tárki

Vágólapra másolva!
Gyorsuló inflációval, csökkenő GDP-vel és stagnáló beruházásokkal számol 2012-es előrejelzésében a Kopint-Tárki. A gazdaságkutató cég számításai szerint várhatóan egy százalékkal esik vissza jövőre a magánfogyasztás.
Vágólapra másolva!

A Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet az idei 1,5 százalékos GDP növekedés után a jövő évi mutatót fél százalékra csökkentette a korábbi 3 százalékról az új konjunktúrajelentésében.

A legvalószínűbb GDP-adat jövőre 0-1 százalék közé esik, de ennél rosszabb forgatókönyvet sem lehet kizárni - jelezte Palócz Éva vezérigazgató budapesti sajtótájékoztatóján. Az infláció a korábban várt 3,6 százalék helyett 4,6 százalékra gyorsul 2012-ben, az idei 4 százalékos fogyasztói áremelkedés után.

A magánfogyasztás egy százalékkal visszaesik, a beruházások stagnálnak jövőre, a GDP csekély növekedését az export hatszázalékos és az import ötszázalékos ütemkülönbsége, azaz a nettó export okozza - közölte az intézet.

A Kopint-Tárki az adóváltoztatások konkrétumainak bizonytalanságai miatt nem adott előrejelzést az államháztartás jövő évi hiányára.