Simor: Kárt okozhatna a laza jegybanki politika

Vágólapra másolva!
Jelentős kockázat a végtörlesztés a magyar gazdaság számára, a magas devizahitel-állomány pedig nem teszi lehetővé a jegybank számára, hogy pénzügyi lazítással segítse a gazdasági növekedést - mondta Simor András, az MNB elnöke.
Vágólapra másolva!

A monetáris enyhítés kárt okozhat a magyar gazdaságnak a háztartások és a bankok devizahitel-kitettsége miatt - jelentette ki Simor András, az MNB elnöke csütörtökön Londonban, a hivatalos költségvetési és pénzügyi intézmények fórumán (OMFIF). Az európai jegybank csütörtökön arról is tárgyalt a kamatdöntő ülésén, hogy esetleg csökkentené az alapkamatot, végül azonban a tartás mellett döntött.

"Egy bizonyos ponton a monetáris enyhítés ellentétes hatással járhat a reálgazdaságra a háztartások árfolyamkockázata, valamint a bankok mérlegében jelentkező megfelelő hitelkockázat miatt" - idézte a Reuters hírügynökség Simor Andrást. A monetáris enyhítés azt jelenti, hogy a jegybank növeli a gazdaságban forgó pénz mennyiségét, ami segítheti a gazdasági növekedést, viszont hátulütője, hogy gyengíti a forintot, és felpörgeti az inflációt.

Az MNB elnöke "jelentős bizonytalansági forrásnak" nevezte a kormány múlt havi döntését a devizahitelek előrehozott végtörlesztéséről. Mint mondta, "ez arra kényszeríti a bankokat, hogy jelentős veszteségeket viseljenek el a devizahitelekből eredően". "Úgy gondoljuk, ez nem segíti a gazdaság fejlődését" - tette hozzá.

Az inflációval kapcsolatban megismételte, hogy a központi bank 3 százalékos inflációs célja elérhető 2013 első félévére. "A magyarországi infláció rendszerint 3 százalék fölött mozgott, de úgy gondoljuk, hogy jelenlegi gazdasági klímában, amikor a fogyasztás erősen szűkült, jó az esély arra, hogy a fogyasztói árak emelkedésének ütemét az inflációs célhoz tudjuk csökkenteni másfél-két éves időtávban" - idézte a Reuters az MNB elnökét.

A jegybank elnöke szerint 2008 és 2011 között az a nagy különbség, hogy három éve a bankrendszer rosszabb állapotban volt, mára azonban alaposan átalakult. "Felkészültebbek vagyunk" - mondta.