Megveszi a belga állam az euróválságban elsőként elbukott bankot

Vágólapra másolva!
A belga miniszterelnök bejelentette, hogy az állam négymilliárd euróért megveszi az adósságválság sújtotta Dexia bankot. A pénzintézet, amely már múlt héten is pánikot okozott a tőzsdén, azért került nehéz helyzetbe, mert 3,8 milliárd euró értékű görög államkötvényt tart, kockázatos hitelállománya összességében 4,8 milliárd euró.
Vágólapra másolva!

Feldarabolják az adósságválság sújtotta, belga-francia Dexia bankot, és a belgiumi üzletágat száz százalékban átveszi a belga állam - jelentette be hétfő reggel Yves Leterme belga ügyvezető miniszterelnök.

A brüsszeli szövetségi kormány négymilliárd eurót fizet Dexia Banque Belgique-ért. A kormány vételi ajánlatát a bank igazgató tanácsa elfogadta.

A bank azért került nehéz helyzetbe, mert 3,8 milliárd euró értékű görög államkötvényt tart, kockázatos hitelállománya összességében 4,8 milliárd euró.

A vasárnapról hétfőre virradóra megtartott rendkívüli kormányülés után Leterme azt is közölte, hogy a bank birtokában levő 90 milliárd eurónyi olyan értékpapírt, aminek a behajthatósága kérdésessé vált, egy külön létrehozandó "rossz bankba" helyezik át, amelynek a kötelezettségeiért Belgium, Franciaország és Luxemburg közösen áll helyt.

A Dexia a pénzügyi válság idején, 2008 októberében már kapott 6,4 milliárd euró tőkesegítséget a tulajdonos államoktól.